24.08.2022

Актуальне запитання. Відпустка за вислугу років у період воєнного стану

Чи може староста взяти відпустку за вислугу років у період воєнного стану?

Частиною 6 ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що посадовим особам, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів. Порядок і умови надання додаткових оплачуваних відпусток встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 12 Закону України від 15.03.2022 № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) у період дії воєнного стану роботодавець може обмежити кількість днів щорічної відпустки до 24 календарних днів та в подальшому відмовити працівнику в наданні невикористаної частини щорічної відпустки з перенесенням її на післявоєнний стан.

Водночас положення Закону № 2136 не передбачають повноважень керівника обмежити кількість днів додаткових відпусток, на відміну від кількості днів щорічної основної відпустки. Проте керівник також може відмовити в наданні невикористаних днів додаткових відпусток, у період дії воєнного стану.

Отже, щорічні додаткові відпустки за поточний період, зокрема відпустки за вислугу років, можуть надаватися посадовим особам місцевого самоврядування в установленому порядку. Натомість керівник може відмовити в наданні невикористаних за попередні періоди днів такої відпустки.

Окремо зверніть увагу, що ч. 2 ст. 12 Закону № 2136 встановлено, що в період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.