08.11.2022

Практикум для старост: для використання та врахування в роботі

За інформацією сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 28.10.2022

За реагування Уповноваженого вжито заходів щодо неналежної поведінки посадової особи тергромади Черкаської області та захисту від дискримінації за мовною ознакою.

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернулась громадянка Т., член родини військовослужбовця, щодо обмеження її права на соціальний захист/соціальну допомогу та дискримінації за мовною ознакою.

Заявниця скаржилась на приниження її честі та гідності з боку посадової особи однієї із громад Черкаської області, під час звернення до адміністрації органу для отримання гуманітарної допомоги, через мовну ознаку.

Основні засади державної політики у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей визначено у Законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі — Закон), відповідно до статті 2 якого заборонено обмежувати військовослужбовців та членів їх сімей у правах і свободах, визначених законодавством України.

Забезпечення виконання Закону, інших нормативно-правових актів щодо соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей покладається на органи державної влади та органи місцевого самоврядування (стаття 4 Закону).

Форми дискримінації з боку державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, юридичних осіб публічного та приватного права, а також фізичних осіб, визначені статтею 5 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», забороняються.

З метою сприяння у захисті прав заявниці у відносинах з органами місцевого самоврядування, зокрема її права як члена сім’ї військовослужбовця на соціальний захист, Секретаріатом було направлено відповідні листи реагування до Черкаської обласної військової адміністрації та головного управління Національної поліції в Черкаській області.

За реагуванням Секретаріату Уповноваженого вжито заходів, спрямованих на усунення фактичної нерівності у можливостях для особи реалізовувати на рівних підставах права і свободи, надані Конституцією і законами України, зокрема:

— органом місцевого самоврядування з посадовою особою проведено роз’яснювальну роботу щодо дотримання норм етичної поведінки та винесено усне попередження про недопущення таких порушень у майбутньому;

— місцевим правоохоронним органом з посадовою особою проведено профілактичну бесіду та попереджено про персональну відповідальність за вчинення протиправних дій відносно громадян.

Тези розділення народу України за мовною ознакою активно використовуються у пропаганді та виправдуванні війни з боку країни-агресора. Консолідація зусиль та недопущення розділення українського народу на будь якому ґрунті — запорука нашої майбутньої перемоги.

Наголошуємо, що Конституцією України проголошено рівність усіх людей у своїх правах та заборону дискримінації за будь-якою ознакою та закликаємо дотримуватися вказаних норм.

Питання дотримання прав людини і громадянина та забезпечення можливості їх реалізації без будь-якої дискримінації перебуває на постійному контролі Уповноваженого та Секретаріату Уповноваженого.