21.09.2022

Актуальне запитання. Щодо отримання відпустки батьком

Староста отримав статус батька-одинака, який сам виховує дитину. Як йому оформити відпустку для догляду за нею до досягнення дитиною трирічного віку?

Право оформити відпустку на рівні з матір’ю батько отримав ще 09.05.2021 у зв’язку із набранням чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною», яким було внесено зміни до ч. 3 ст. 179 КЗпП та ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відпустки».

Тож, крім матері дитини, ця відпустка може бути використана повністю або частинами також:

— бабою, дідом;

— іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною;

— особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;

— одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Для отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з такими документами:

— письмова заява на ім’я роботодавця;

— копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

У випадку, якщо відпустку бажає отримати інша особа (крім матері), додатково надається:

— довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення цієї відпустки;

— довідка органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення їй виплати допомоги по догляду за дитиною (із зазначенням дати);

— документи на підтвердження статусу особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, прийомних батьків чи батьків-вихователів для відповідних осіб ( рішення суду або органу опіки та піклування).

У разі, якщо чоловік є вдівцем, роботодавцю необхідно надати такі документи:

— письмову заяву на ім’я роботодавця;

— копію свідоцтва про народження дитини;

— копію свідоцтва про укладення шлюбу;

копію свідоцтва про смерть жінки;

— копію паспорта.

Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформляється наказом (розпорядженням) власника.

За бажанням особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У випадку виходу на роботу відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини не припиняється.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю (частина друга ст. 181 КЗпП).

Крім того, такий період зараховують до:

страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абзац другий ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»);

страхового стажу для призначення пенсії (п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).