21.09.2022

Актуальне запитання. Щодо отримання відпустки старостою

Селищний голова видав розпорядження про скорочення усім щорічної відпустки з 30 до 24 днів. Чи правомірні такі дії по відношенню до старости?

Відповідно до частини першої статті 12 Закону № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарних дні за поточний робочий рік. Зазначений Закон поширює свою дію на будь-яку посадову особу органів місцевого самоврядування.

Зважаючи на цю норму, автоматичного скорочення днів відпустки у зв’язку із поширенням на посадових осіб місцевого самоврядування положень Закону № 2136 не може відбуватися. Скорочення кількості цих днів можливе тільки за рішенням відповідного керівника (сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті, обласної ради). Таке рішення — його право.

Зверніть увагу! Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.