21.09.2022

Актуальне запитання. Щодо призначення житлової субсидії за наявності військових облігацій

Чи має право громадянин на призначення житлової субсидії, якщо він є власником військових облігацій?

Відповідь була надана Директоратом адресної соціальної підтримки населення та розвитку соціального інспектування Міністерства соціальної політики у листі від 05.09.2022.

Отже…

Військові облігацій — це різновид державних облігацій внутрішньої державної позики, тобто цінні папери, емітентом яких є держава в особі Міністерства фінансів України. Військовими вони називаються тому, що мають цільове призначення (кошти від облігацій використовують для підтримки Збройних Сил України та економіки України під час воєнного стану) та випускаються i розміщуються під час військових дій на території України.

Згідно з підпунктом 10 пункту 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.95 № 848 (зі змінами), житлова субсидія не призначається, якщо будь-хто зі складу домогосподарства aбo член сім’ї особи зі складу домогосподарства на 1-ше число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти в сумі, що перевищує 100,0 тис. грн, aбo облігацїї внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень.

Таким чином, при встановленні права на отримання житлової субсидії органами соціального захисту населення аналізується не лише факт наявності в особи облігацій внутрішньої державної позики, а й загальна ïx сума.