07.04.2008

Додаток 5 до декларації з ПДВ: наука розшифровувати

Стаття

Додаток 5 до декларації з ПДВ: наука розшифровувати

 

Маємо такий факт: платникам ПДВ потрібно подавати декларацію з ПДВ за новою формою, затвердженою наказом ДПАУ від 17.03.2008 р. № 159, причому для тих, у кого встановлено місячний звітний період, — починаючи зі звітності за березень, а для квартальників — за I квартал. Цим же наказом затверджено форму нового додатка 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів».

Додаток 5 з розшифровкою за контрагентами повинні подавати всі без винятку платники ПДВ. Докладніше про це ми зараз і поговоримо.

Катерина ВЛАДИМИРСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Порядок № 166

Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Наказ № 159

— наказ ДПАУ «Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість» від 17.03.2008 р. № 159.

Розпорядження № 262

— розпорядження Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо вдосконалення системи адміністрування податку на додану вартість» від 06.02.2008 р. № 262-р.

 

Від задуму до втілення

Про те, що незабаром може з'явитися нова форма декларації з ПДВ, було відомо ще два місяці тому з

розпорядження № 262. Відповідно до цього ж розпорядження з великою ймовірністю можна було припустити, що обов'язок подавати розшифровки податкового кредиту та податкових зобов'язань у розрізі контрагентів за звітний період усе ж таки буде запроваджено на офіційному рівні. Так воно й сталося. Тепер платникам ПДВ додасться чимало роботи!!! Наказ № 159 затверджено та зареєстровано в Мін'юсті.

 

Кому більше роботи?

Надання податковому органу інформації з розшифровкою за контрагентами, за ідеєю, має відбуватися в електронному вигляді. Так,

розпорядженням № 262 передбачено, що ДПАУ розмістить на своєму офіційному веб-сайті програму ведення обліку розшифровки та забезпечить її безоплатне розповсюдження. А ще ДПАУ має забезпечити криптографічний і технічний захист інформації, наданої платникам податку та підсилити контроль за дотриманням вимог щодо її конфіденційності. Однак станом на сьогодні плани щодо подання додатка 5 виключно в електронному вигляді ще не реалізовано.

Таким чином,

подавати цей додаток платник податків має право як у паперовому варіанті (за бажанням — з копією на магнітному носії), так і в електронному вигляді. Змусити подавати його тільки в електронному вигляді податківці поки що не мають законних підстав.

Цікаво уявити, як надану в паперовому вигляді інформацію податківці вноситимуть до бази даних, оскільки це тонни паперів, величезна кількість людино-годин — робота, скажімо так, гіпероб'ємна.

 

Про самий додаток 5

Тепер докладніше про те, як заповнювати

додаток 5.

Розшифровка за контрагентами подається і до декларації з ПДВ, і до уточнюючого розрахунку.

1. Загальні правила заповнення.

Форма додатка 5 складається з двох розділів: Розділу I. Податкові зобов'язання — до нього вноситься інформація про податкові зобов'язання (підсумок Розділу I додатка 5 має збігатися з показником ряд. 1 декларації з ПДВ) і Розділу II. Податковий кредит — до нього відповідно вноситься інформація про податковий кредит (підсумок цього розділу має збігатися з ряд. 10.1 декларації з ПДВ).

За формою

додатка 5 вимагається подавати розшифровку податкових зобов'язань і податкового кредиту за всіма контрагентами. При цьому якщо протягом періоду платник ПДВ мав декілька поставок одному покупцю, то в Розділі I потрібно заповнити тільки один рядок із зазначенням загальної суми поставок цьому покупцю за період. Те ж саме стосується й Розділу II (з урахуванням винятків, про які йтиметься далі).

Таким чином, до

додатка 5 не повинні переноситися всі поспіль рядки з Реєстру отриманих і виданих податкових накладних. Необхідно вибрати операції в розрізі контрагентів (покупців і постачальників) — для одного контрагента — один рядок.

У рядках

Розділу I (1, 2, 3, 4, 5 тощо) аж до ряд. «Інші» потрібно відображати інформацію про податкові зобов'язання за податковими накладними, виписаними покупцям — платникам ПДВ. Усі інші операції, що відображаються в ряд. 1 декларації, потраплять до ряд. «Інші».

2. Рядок «Інші» Розділу I.

У цьому рядку, зокрема, зазначаються податкові зобов'язання, які платник ПДВ нараховує:

— у разі якщо основні виробничі фонди або невиробничі фонди ліквідуються за його самостійним рішенням, безоплатно передаються особі, не зареєстрованій платником податку, у разі переведення основних фондів до складу невиробничих фондів;

— дотримуючись норм

абзацу п'ятого підпункту 7.4.1 Закону про ПДВ, наприклад, коли товари було придбано або виготовлено з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (було відображено податковий кредит), а надалі такі товари (послуги) починають використовуватися в операціях, які не є об'єктами оподаткування (стаття 3 Закону про ПДВ) або звільняються від оподаткування (стаття 5 Закону про ПДВ) — у цьому випадку такі товари вважаються проданими за звичайною ціною;

— при безоплатній передачі;

— які виникають при продажу товарів у роздріб неплатникам ПДВ, а також платникам ПДВ, яким не видавалася податкова накладна (видано чек РРО);

— будь-які інші

продажі неплатникам ПДВ, оподатковувані за ставкою 20 % (у тому числі послуги, надані нерезиденту з місцем поставки на митній території України).

Тепер про те, що не потрапить до

Розділу I додатка 5, — експортні поставки та інші поставки, оподатковувані за ставкою 0 % (оскільки відображаються не в ряд. 1, а в ряд. 2 декларації); послуги, отримані від нерезидента, з місцем поставки на митній території України (зобов'язання щодо них відображаються в ряд. 7 декларації); зобов'язання за податковим векселем (ряд. 6 декларації); коригування минулих періодів (ряд. 8 декларації), пільговані операції.

3. Роздріб.

Суб'єкт підприємництва — платник ПДВ, який займається роздрібною торгівлею, повинен інформацію про податкові зобов'язання, нараховані в результаті продажу в роздріб (при продажу кінцевим споживачам — неплатникам ПДВ, які виникають при продажу товарів у роздріб неплатникам ПДВ, а також платникам ПДВ, яким не видавалася податкова накладна (видано чек РРО)), заносити до додатка 5 одним рядком. Як уже зазначалося, це треба зробити в ряд. «Інші» Розділу I.

Інформацію про податкові зобов'язання при продажу товарів платникам ПДВ, яким видавалася податкова накладна, роздрібні продавці повинні подавати в розрізі контрагентів в окремих порядкових рядках

Розділу I.

4. Особливості заповнення Розділу II додатка 5.

У першій частині Розділу II, тобто в рядках Розділу II (1, 2, 3, 4, 5 тощо) аж до ряд. «Усього за місяць (квартал) (рядок 10.1 декларації), у тому числі:» слід відображати інформацію про податковий кредит за податковими накладними, отриманими від продавців — платників ПДВ.

Не зовсім зрозуміло, чи потрібно в цих рядках наводити інформацію про податковий кредит, відображений не за податковими накладними, а за іншими документами, що надають право на податковий кредит (чеками РРО тощо), отриманими від продавців — платників ПДВ. Можливо, податківці дозволять не відображати цю інформацію.

Вище зазначалося, що

додаток 5 заповнюється таким чином, що на кожного контрагента виділяється один рядок. Однак при заповненні Розділу II може статися так, що на одного продавця потрібно буде заповнити декілька рядків. Це слід зробити в тому разі, якщо, наприклад, у квітні було отримано від того ж самого постачальника одну податкову накладну, датовану березнем, а другу — квітнем. Річ у тім, що в Розділі II є графа 3 «Період виписки податкових накладних, інших документів, що дають право на податковий кредит». Ураховуючи те, що в цій графі слід зазначати період, за який виписано податкову накладну, для такого постачальника потрібно буде виділити два рядка в Розділі II додатка 5.

Тепер про те, яка інформація не потрапить

до першої частини Розділу II додатка 5. Там не зазначатимуться:

— суми з

імпортного ПДВ;

— інформація про податковий кредит за

послугами, отриманими від нерезидентів на митній території України, щодо яких податкові зобов'язання було відображено в попередньому періоді;

— суми ПДВ за товарами, що використовуються в діяльності, не пов'язаній з господарською, або пільгованій діяльності;

— коригування минулих періодів.

У

другій частині Розділу II додатка 5 відображається інформація про операції, які не надають права на податковий кредит (ряд. 10.2 + ряд. 14 декларації).

5. Комісія.

Тепер докладніше про заповнення додатка 5 у випадку, якщо платник ПДВ займається комісійною торгівлею.

1) Комісія на купівлю

. У межах договору комісії на купівлю в комісіонера — платника ПДВ на дату передачі комітенту придбаного для нього товару виникають податкові зобов'язання з ПДВ. При цьому в Розділі I додатка 5 комісіонеру потрібно буде заповнити спеціальний рядок «передача товарів (послуг) комісіонером/повіреним на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону (без суми комісійної винагороди)». Інформацію про податковий кредит, що виник у комісіонера на дату перерахування коштів продавцю товару, потрібно відобразити в одному з порядкових рядків Розділу II. Зверніть увагу: рядок «проведення розрахунків комісіонером/повіреним за товари (послуги) на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону» Розділу II у цьому випадку комісіонером заповнюватися не повинен.

Що стосується комітента, то інформацію про податковий кредит, який виник у нього в межах договору комісії на дату отримання товару від комісіонера, він також повинен буде відобразити в одному з порядкових рядків

Розділу II, але ніяк не в спеціальному рядку «проведення розрахунків комісіонером/повіреним за товари (послуги) на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону».

2) Комісія на продаж

. У межах договору комісії на продаж у комісіонера виникає податковий кредит на дату перерахування коштів комітенту за проданий комісіонером товар. При цьому заповнюється рядок «проведення розрахунків комісіонером/повіреним за товари (послуги) на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону» Розділу II.

Інформація про податкові зобов'язання, які виникають у комісіонера при продажу в межах договору комісії товарів, відображається в одному з порядкових рядків

Розділу I. Зверніть увагу: рядок «передача товарів (послуг) комісіонером/повіреним на умовах, передбачених п. 4.7 ст. 4 Закону (без суми комісійної винагороди)» Розділу I у цьому випадку не повинен заповнюватися.

У свою чергу, комітент інформацію про податкові зобов'язання, які виникають у нього в межах договору комісії на дату перерахування коштів комісіонером за проданий товар, повинен відображати в одному з порядкових рядків

Розділу I (спеціальний «комісійний» рядок цього Розділу комітентом не заповнюється).

3)

Що стосується податкових зобов
’язань на суму комісійної винагороди, то вони зазначаються комісіонером в порядковому рядку Розділу I.

6. Якщо подається уточнююча декларація з ПДВ.

Як уже зазначалося, у разі подання уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов'язань та/або податкового кредиту, також слід подавати додаток 5 на суму уточнення (нова редакція пункту 4.2 Порядку № 166). При цьому не зовсім зрозуміло, про які періоди, що виправляються, ідеться. Найімовірніше, ця норма стосується в тому числі й періодів до набуття чинності наказом № 159. Отже, якщо платник ПДВ подаватиме уточнюючий розрахунок, наприклад, за грудень минулого року, він повинен буде подавати й додаток 5 на суму уточнення. І звичайно ж, додаток 5 повинні подавати також ті платники, які провадять уточнення за періоди починаючи з березня (I кварталу) 2008 року.

На закінчення зауважимо, що на момент підготовки номера до друку не існує жодних офіційних роз'яснень представників податкових органів з питань заповнення

додатка 5 (тільки усні коментарі податківців). Тому всі запитання, що виникли, платнику податків краще «уладнати» зі своїм інспектором.

Нову форму

декларації з ПДВ і форму додатка 5 ми навели в цьому номері «ВД».

 

Висновки

Форма

додатка 5 складається з двох розділів: Розділу I. Податкові зобов'язання — до нього вноситься інформація про податкові зобов'язання (підсумок Розділу I додатка 5 має збігатися з показником ряд. 1 декларації з ПДВ) і Розділу II. Податковий кредит — до нього відповідно вноситься інформація про податковий кредит (підсумок цього розділу має збігатися з ряд. 10.1 декларації з ПДВ).

Якщо протягом періоду платник ПДВ мав декілька поставок одному покупцю, то в

Розділі I потрібно заповнити тільки один рядок із зазначенням загальної суми поставок цьому покупцю за період. Те ж саме стосується й Розділу II (з урахуванням наведених винятків).

У рядках

Розділу I (1, 2, 3, 4, 5 тощо) аж до ряд. «Інші» потрібно відображати інформацію про податкові зобов'язання за податковими накладними, виписаними покупцям — платникам пдв. Усі інші операції, що відображаються в ряд. 1 декларації, потраплять до ряд. «Інші».

У першій частині

Розділу II , тобто в рядках Розділу II (1, 2, 3, 4, 5 тощо) аж до ряд. «Усього за місяць (квартал) (рядок 10.1 декларації), у тому числі:» слід відображати інформацію про податковий кредит за податковими накладними, отриманими від продавців — платників ПДВ.

При заповненні

Розділу II може статися так, що на одного продавця потрібно буде заповнити декілька рядків.

У разі подання уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов'язань та/або податкового кредиту, також слід подавати

додаток 5 на суму уточнення.