18.08.2008

Орендуємо кіоск на ринку

Стаття

Орендуємо кіоск на ринку

 

Одне із запитань, які наші читачі-підприємці ставлять найчастіше: «Як орендувати кіоск на ринку?».

Відповідаємо.

 

Узяти кіоск в оренду на ринку досить просто. Розповімо, як відбувається процедура оформлення оренди на прикладі найбільшого ринку Східної України — Харківського торговельного центру «Барабашове».

Для того щоб орендувати торговельну точку (магазин, кіоск, палатку) на ринку, підприємцю необхідно підготувати такий пакет документів:

1. Копія Свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця.

2. Копія ідентифікаційного коду.

3. Паспорт або будь-який документ, що посвідчує особу.

Потім підприємець пише заяву (за встановленою формою), в якій просить адміністрацію ринку надати йому кіоск (палатку, магазин тощо) в оренду.

На підставі заяви і документів, що додаються, підприємець з адміністрацією ринку укладає договір про оренду тієї чи іншої торговельної точки. У такому договорі зазначено всі нюанси взаємодії підприємця з адміністрацією: вартість оренди, її термін, права та обов’язки сторін, причини для дострокового розірвання договору, форс-мажорні обставини. І багато чого іншого.

Так виглядає загальна схема процесу оренди торговельного місця на ринку.

Але починати треба з вибору торговельної точки. Підприємцю дуже корисно перш за все поспілкуватися з

начальником торговельного майданчика, який покаже кіоски, що є в наявності, які можна орендувати, поговорити про умови оренди.

Вартість, термін та інші тонкощі оренди

встановлює адміністрація конкретного ринку. Завдання підприємця — уважно ознайомитися з цими умовами (ретельно прочитати договір оренди). Якщо ви не впевнені, що саме цей кіоск розташований у потрібному місці або вас хвилюють якісь умови оренди, спробуйте спочатку орендувати торговельну точку зо два місяці. І якщо вас усе влаштує, продовжите свої відносини з адміністрацією ринку.

При оренді торговельної точки на ринку треба постійно пам’ятати народну мудрість: «На чиїм возі сидиш, того й пісню співай!». Мається на увазі, що

кожен ринок (адміністрація ринку) встановлює свої порядки торгівлі. Це стосується і вартості оренди, і умов оренди, а також взаємин двох сторін: підприємця та адміністрації ринку.

Тому повторюємо ще раз: дуже уважно вивчіть договір, на підставі якого ви орендуватимете торговельну точку на ринку.

 

Матеріал підготувала Олександра Слюсаренко