21.01.2008

Поштова скринька. Єдиноподатник надає послуги бюджетним установам та організаціям: як оформити договір, щоб бюджетники змогли оплатити послуги підприємця

Відповідь на запитання

Єдиноподатник надає послуги бюджетним установам та організаціям: як оформити договір, щоб бюджетники змогли оплатити послуги підприємця

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на єдиному податку надає послуги з надання та обслуговування своєї апаратури, обладнання, сценічних конструкцій, декоративних елементів при проведенні різних концертних заходів. Оформляється все договором на надання послуг. Періодично в замовників — бюджетних організацій виникає запитання: чому б не оформити цей правочин як оренду зазначеного вище обладнання, оскільки їм легше відносити це на видатки за відповідним кодом економічної класифікації видатків. Підкажіть, як краще оформляти цей вид діяльності? Чим оренда в цьому випадку відрізняється від надання послуг (оренда не є «дозволеним» видом діяльності для підприємця)?

 

ВІДПОВІДЬ.

Одна зі специфічних особливостей діяльності бюджетних організацій полягає в тому, що видатки таких організацій мають здійснюватися тільки згідно з відповідними кодами економічної класифікації видатків (КЕКВ). Тобто, якщо в кошторисі бюджетної установи (організації) передбачений певний код видатків — така організація має право витрачати бюджетні кошти за цим кодом на суворо визначені цілі. Якщо той чи інший код видатків у кошторисі не передбачений, відповідно і здійснювати видатки за цим кодом не можна.

КЕКВ 1136 «Оренда» передбачено в кошторисі практично всіх бюджетних установ (організацій). За цим кодом видатків, зокрема, здійснюють оплату послуг за використання приміщень,

оренду обладнання тощо. Отож бажання бюджетної організації оформити відносини з підприємцем, уклавши договір оренди, можна зрозуміти: так їм простіше «легалізувати» свої видатки.

Інша річ, якщо у

Свідоцтві про сплату єдиного податку самого підприємця-єдиноподатника такий вид діяльності відсутній. Що робити підприємцю в такому випадку? Є два варіанти. Варіант перший — універсальний — внести зміни до Свідоцтва про сплату єдиного податку , додавши такий вид діяльності, як оренда. У цьому випадку можна стверджувати, що питання з видатками бюджетних організацій буде вирішено практично з усіма клієнтами-бюджетниками.

Другий варіант

: щодо кожного клієнта — бюджетної установи (організації) застосовувати індивідуальний підхід, тобто з'ясувати, за яким КЕКВ вони можуть витрачати бюджетні кошти, і таким чином підвести видатки, пов'язані з наданням підприємцем послуг, під відповідний КЕКВ.

Тепер декілька слів про те,

як уносити зміни до Свідоцтва про сплату єдиного податку, якщо підприємець вирішить усе ж таки додати до своїх видів діяльності оренду.

Для цього слід подати до податкового органу заяву з проханням унести зміни до

Свідоцтва про сплату єдиного податку та відповідно зазначити в ньому ті види діяльності, які єдиноподатник планує здійснювати. На підставі такої заяви посадова особа податкового органу в пункті 3 Свідоцтва про сплату єдиного податку та в пункті 2 всіх Довідок про найманих працівників зазначає новий вид діяльності.

Проблема лише в тому, що податківці на місцях, керуючись листами ДПАУ від 18.06.2003 р. №2733/ч/17-0515, від 07.12.2004 р. № 616/4/17-3114, від 11.07.2006 р. № 3756/Ю/17-0415, не хочуть вносити зміни до Свідоцтва в середині кварталу, а наполягають на тому (причому зовсім безпідставно), щоб заява про зміни до Свідоцтва подавалася не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого змінюється або обирається новий вид діяльності, тобто фактично новий вид діяльності можна буде здійснювати тільки з наступного кварталу.