07.07.2008

Місяць чи квартал? (про звітні періоди платника ПДВ)

Стаття

Місяць чи квартал? (про звітні періоди платника ПДВ)

 

Чи може платник ПДВ сам обрати собі звітний період з ПДВ? За яких умов можна перейти з місяця на квартал і коли потрібно повертатися назад? Який звітний період щодо ПДВ може застосовувати єдиноподатник? Ці та інші запитання, що стосуються звітних періодів з ПДВ, ми і розглянемо в цій статті.

Катерина ВЛАДИМИРСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Порядок № 166

— Порядок заповнення і подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

 

Які вони бувають?

Закон про ПДВ

передбачає такі періоди для платників ПДВ:

— місяць;

— квартал;

— період, який починається з дня реєстрації й закінчується останнім днем першого повного календарного місяця, — це перший податковий період для осіб, які реєструються платниками ПДВ з дня іншого, ніж перший день календарного місяця (з 2-го і далі числа місяця);

— період, який починається з першого дня місяця (кварталу) і закінчується днем анулювання — це останній податковий період для осіб, в яких податкова реєстрація анулюється в день інший, ніж останній день календарного місяця (останній день звітного кварталу).

 

Для новеньких: починаємо з місяця

Згідно з

пунктом 7.8 Закону про ПДВ у загальному випадку податковим періодом є календарний місяць, і лише у випадках, особливо визначених Законом про ПДВ, звітним податковим періодом може бути календарний квартал.

Так,

новозареєстрований платник ПДВ (якщо це не єдиноподатник — про них поговоримо окремо) не може обирати собі звітний період — він обов’язково повинен звітувати тільки щомісячно. Тобто «свіжоспечений» платник ПДВ відразу застосовувати квартальний звітний період щодо ПДВ не може у будь-якому разі.

Надалі перейти на квартал платник ПДВ зможе, якщо за будь-який період з 12 місячних податкових періодів, що минули, обсяг оподатковуваних операцій у нього не перевищить 300 тис. грн. При цьому

перейти на квартал можна тільки з початку наступного календарного року. Для переходу потрібно подати до податкового органу заяву про вибір квартального періоду разом з декларацією з ПДВ за грудень за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 166. При цьому в декларації за грудень потрібно зробити відмітку про подання заяви щодо вибору квартального звітного періоду (відмітка робиться на останній сторінці декларації в спеціальному полі).

Зауважимо, що перехід на квартал — справа цілком добровільна. Якщо платник не хоче переходити з місячного на квартальний звітний період, робити це, зрозуміло, не обов’язково. Хоча аргументів проти кварталу практично немає.

 

Нестандартні податкові періоди

Новозареєстровані платники ПДВ, які реєструються в перший день місяця, здають першу декларацію з ПДВ за цей місяць. Якщо платник ПДВ реєструється не в перший день місяця, то в цьому разі він уперше подає декларацію не за місяць, а за частину першого місяця, в якому він розпочав діяльність як платник ПДВ, і за повний наступний місяць. Так, наприклад, якщо у платника день реєстрації припадає на 2 червня, то вперше він повинен відзвітувати за частину червня і за весь липень — у строк, установлений для місячного звітного періоду (для липня). Тобто протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем липня.

Постає запитання: що вважати днем реєстрації платника ПДВ? Із

листа ДПАУ від 15.04.2005 р. № 7325/7/15-1217 можна зробити висновок, що таким днем можна вважати зазначену у Свідоцтві платника ПДВ дату його видачі.

Тепер ще про один нестандартний період. У

підпункті 7.8.1 Закону про ПДВ зазначено: якщо податкова реєстрація особи анулюється в день, інший, ніж останній день календарного місяця, то останнім податковим періодом є період, що починається з першого дня такого місяця і закінчується днем такого анулювання. Датою виключення з Реєстру при цьому вважатиметься дата анулювання Свідоцтва платника ПДВ (включно).

Тобто платник ПДВ, який звітує щомісячно і виключається з Реєстру в останній день календарного місяця, повинен подавати декларацію за цей місяць. Якщо ж виключення з Реєстру припадає на ранішу дату, ніж останній день місяця, то платник ПДВ повинен відзвітувати тільки за цю частину місяця. Наприклад, якщо виключення з Реєстру відбувається 25 червня, це означає, що платник ПДВ востаннє повинен відзвітувати за період з 1 по 25 червня довідка 1.

А як за останній квартал звітувати квартальнику, якого виключають (який виключається) з Реєстру платників ПДВ? Для квартальника останній податковий період — це частинка останнього кварталу роботи платником ПДВ (з першого дня кварталу до дня, яким анулювано реєстрацію, як платника ПДВ).

 

Якщо реєстрація не з початку року

Як уже зазначалося, перш ніж порушувати питання про перехід на квартал, потрібно попрацювати платником ПДВ (на місячному періоді) як мінімум 12 місячних податкових періодів. З цієї причини не зможуть вибрати квартальний період починаючи з 2009 року ті підприємці, які реєструвалися платниками ПДВ пізніше ніж 1 січня 2008 року. Так, наприклад, ті, хто реєструвався 2, 3 січня і пізніше, перейти на квартал зможуть тільки не раніше 2010 р. Річ у тім, що перший звітний період у такого платника становитиме частину січня плюс лютий, у результаті грудень буде не 12-им податковим періодом, а тільки 11-им, отже, ще і наступний 2009 рік платнику ПДВ доведеться звітувати щомісячно. І лише з 2010 року, якщо дозволять обсяги, такий платник зможе перейти на квартал.

 

Як рахуємо 300 тис.?

Поговоримо про те, як рахувати обсяги оподатковуваних операцій для порівняння з 300-тисячною відміткою. Тут усе більш-менш зрозуміло. Беремо наш сумарний обсяг оподатковуваних операцій за 12 місячних податкових періодів

без ПДВ (якщо він нараховувався) і порівнюємо його з 300-тисячною відміткою.

При розрахунку оподатковуваних операцій для порівняння з 300-тисячною межею беремо у розрахунок

(листи ДПАУ від 30.04.2005 р. № 8533/7/15-2417, від 04.04.2007 р. № 3230/6/16-1515-26, № 6701/7/16-1517-26):

— усі операції, які обкладаються податком за ставкою 20 %, за якими відбулася перша подія (відвантаження або оплата) чи обидві події (і відвантаження, і оплата), тобто щодо яких виникли податкові зобов’язання;

— усі імпортні операції, за якими ПДВ було сплачено на митниці або щодо яких сплату ПДВ було відстрочено за допомогою податкового векселя;

— усі операції, які обкладаються податком за ставкою 0 %;

— усі операції, які звільнені від оподаткування (

статті 5, 11 Закону про ПДВ).

При цьому

не потрібно брати в розрахунок 300-тисячної межі операції, що не є об’єктом обкладення ПДВ (за статтею 3.2 Закону про ПДВ).

Тобто орієнтуємося на рядок 5.1 колонки А декларації з ПДВ.

 

Заява на квартал: потрібна щорічно

Як уже зазначалося, перейти з місячного на квартальний період щодо ПДВ можна тільки з початку наступного календарного року, подавши до податкового органу заяву про вибір квартального періоду. Якщо ж підприємець протягом року застосовує квартальний період щодо ПДВ, то для того, щоб і наступного року залишатися на кварталі (якщо дозволяють обсяги) йому також обов’язково потрібно подати до податкового органу відповідну заяву і зробити відмітку про це в декларації з ПДВ. Тобто

своє бажання застосовувати квартальний звітний період щодо ПДВ потрібно підтверджувати щорічно шляхом подання заяви (разом з декларацією з ПДВ за IV квартал).

 

З квартальників у місячники

Платнику ПДВ, який перейшов на квартал, дуже важливо весь час пам’ятати про обов’язок повернутися на місячний звітний період у разі перевищення межі (300-тисячного) обсягу оподатковуваних операцій. І як тільки платник перевищить 300-тисячний обсяг, він у тому ж місяці повинен перейти на місячний звітний період.

При цьому слід звернути увагу на таке. У

підпункті 7.8.2 Закону про ПДВ чітко сказано, що 300-тисячний обсяг потрібно починати контролювати саме з початку застосування квартального податкового періоду. Оскільки застосовувати квартальний період платник ПДВ починає завжди з початку календарного року (щороку наново подає заяву про застосування квартального періоду), «нагромаджуються» обсяги для порівняння з 300 тисячами з початку календарного року, з якого почав застосовуватися квартальний податковий період. Інакше кажучи, «нагромаджувати» обсяги потрібно за 12 календарних місяців. Потім підрахунок починається наново.

Ще один момент.

Припустимо, квартальний платник ПДВ протягом року все-таки перевищить 300 тис. і йому доведеться переходити на місячний звітний період. Як у цьому разі йому звітувати, тобто яку звітність подавати?

У

підпункті 7.8.2 Закону про ПДВ зазначено, що в разі, якщо протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду обсяг оподатковуваних операцій платника ПДВ перевищить 300-тисячну межу, такий платник ПДВ зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення, про що платник ПДВ зазначає у відповідній податковій декларації за підсумками такого місяця.

Виходить, що платнику ПДВ, який перевищив 300-тисячний обсяг, з місяця, в якому відбулося перевищення, потрібно вже звітувати щомісячно.

Якщо перевищення відбулося в першому місяці кварталу, запитань не виникає. За цей місяць платнику ПДВ вже потрібно буде відзвітувати як за місяць, і квартальну звітність подавати йому вже не доведеться. А як бути в тому разі, якщо 300-тисячний обсяг платник ПДВ перевищить у другому або третьому місяці кварталу? Виходить, що за перший та/або другий місяць кварталу йому потрібно подати квартальну декларацію (у терміни, установлені для квартальної звітності)? Щодо цього представники податкових органів роз’яснюють таке (

лист ДПАУ від 28.02.2008 р. № 3975/7/16-1515-20):

Якщо платник, який застосовує квартальний звітний період, перевищив допустиму межу обсягу поставки (300 тис. грн.) у середині кварталу (у другому місяці, наприклад, у листопаді), то податкову декларацію з ПДВ він повинен подати так:

— до 20 грудня — податкову декларацію з ПДВ за листопад;

— до 20 січня — податкову декларацію з ПДВ за грудень;

— до 10 лютого — податкову декларацію з ПДВ за IV квартал, що складається починаючи з першого місяця — жовтня.

Тепер докладніше про механізм переходу з кварталу на місяць. Платнику податку потрібно зафіксувати такий перехід у декларації за відповідний місяць, зробивши відмітку «х» у відповідному полі декларації:

«Х-Відмітка про перехід на місячний податковий період з поточного звітного податкового періоду»

Далі такі платники податків обов’язково повинні будуть подавати декларації щомісячно в установлені законодавством терміни. Нагадаємо, що місячні платники ПДВ подають декларацію протягом 20 днів, наступних за звітним місяцем, а квартальні — протягом 40 днів, наступних за звітним кварталом.

 

Єдиний податок

Окремо щодо податкових періодів з ПДВ виникає запитання про те, який звітний період має бути у платників ПДВ — єдиноподатників (громадян-підприємців). Згідно з

Указом № 746 єдиноподатникам дозволено застосовувати квартальний звітний період щодо ПДВ.

Раніше ДПАУ роз’яснювала (див.

листи ДПАУ від 23.03.2006 р. № 2725/7/16-1515-26, від 27.10.2005 р. № 21067/7/16-1517-26, від 19.01.2006 р. № 867/7/16-1517-26), що єдиноподатник може застосовувати як квартальний, так і місячний період залежно від свого вибору. Проте нещодавно ДПАУ переглянула свою позицію щодо цього питання і у своєму листі від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517 стверджує, що єдиноподатники можуть застосовувати виключно квартальний податковий період щодо ПДВ. Оскільки офіційна позиція ДПАУ така, що єдиноподатник повинен бути виключно квартальником, то тепер цілком можливо, що всіх єдиноподатників, які застосовують місячний період щодо ПДВ, «попросять» перейти на квартал.

 

Висновки

Новозареєстрований платник ПДВ

(якщо це не єдиноподатник — про них зазначимо окремо) не може обирати собі звітний період — він обов’язково повинен звітувати щомісяця.

Надалі, якщо за будь-який період з 12 місячних податкових періодів, що минули, обсяг оподатковуваних операцій у нього не перевищить 300 тис. грн., він зможе обрати квартальний податковий період.

Своє бажання продовжувати застосовувати квартальний звітний період щодо ПДВ потрібно підтверджувати щорічно шляхом подання заяви (разом з декларацією з ПДВ за IV квартал).

Оскільки застосовувати квартальний період платник ПДВ починає завжди з початку календарного року (щороку знову подає заяву про застосування квартального періоду), «нагромаджуються» обсяги для порівняння з 300 тисячами з початку календарного року, з якого почав застосовуватися квартальний податковий період. Інакше кажучи, «нагромаджувати» обсяги потрібно за 12 календарних місяців. Потім підрахунок починається наново.

Якщо платник ПДВ реєструється не в перший день місяця, то в цьому разі він уперше подає декларацію не за місяць, а за частину першого місяця, в якому він розпочав діяльність як платник ПДВ, і за повний наступний місяць.

Раніше ДПАУ роз’яснювала, що єдиноподатник може застосовувати як квартальний, так і місячний період залежно від свого вибору. Проте нещодавно ДПАУ переглянула свою позицію щодо цього і у своєму

листі від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517 стверджує, що єдиноподатники можуть застосовувати виключно квартальний податковий період щодо ПДВ.

Довідкова інформація (довідка)

1

Що стосується термінів подання декларації за такий нестандартний період, то вони такі ж самі, як і за місячний звітний період — протягом 20 календарних днів місяця, наступного за місяцем виключення платника ПДВ з Реєстру.