21.07.2008

Поштова скринька. Зміни до картки зі зразками підпису за наявності в підприємця печатки

Відповідь на запитання

Зміни до картки зі зразками підпису за наявності в підприємця печатки

 

ЗАПИТАННЯ. Фізичною особою — підприємцем раніше здійснювалася діяльність без печатки. У той період нею було відкрито поточний рахунок у банку. Зараз вона працює з печаткою. Чи потрібно в цьому разі вносити зміни до картки зі зразками підпису?

 

ВІДПОВІДЬ. При відкритті підприємцем поточного рахунка в банку оформляється картка зі зразками підпису підприємця (додаток 4 до Інструкції № 492 документ 1). При цьому відбиток печатки підприємця проставляється тільки за її наявності і банком не вимагається.

Про дії підприємця в разі, якщо спочатку у нього печатки не було і вона з’явилася лише згодом, коли рахунок було відкрито, в Інструкції № 492 не йдеться.

Водночас очевидно, що коли фізична особа — підприємець збирається засвідчувати печаткою свій підпис на господарських, платіжних та інших документах, то їй потрібно звернутися до банку для внесення коректив до картки. Річ у тім, що для банку, в якому відкрито рахунок, важлива відповідність реквізитів, що містяться в картці та проставляються в платіжних документах підприємця. Тобто, якщо в картці не буде зразка печатки, платіжку з нею навряд чи приймуть.

Водночас якщо в ході діяльності підприємцю не потрібно засвідчувати печаткою банківські документи, то додавати її відбиток до картки не знадобиться.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.