03.03.2008

Поштова скринька. Книги ф. № 10 на найманих працівників підприємця-єдиноподатника

Відповідь на запитання

Книги ф. № 10 на найманих працівників підприємця-єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. У фізичної особи — підприємця за трудовим договором оформлено працівників на посади продавця та касира. Потрібно заводити Книги обліку доходів і витрат за формою № 10 на всіх працівників чи можна тільки на касира? Як правильно оформити Книгу ф. № 10 на найманих працівників?

 

ВІДПОВІДЬ. Отримання Книги обліку доходів і витрат за формою № 10 (далі — Книга ф. № 10) на найманих працівників стосується підприємців-єдиноподатників, які здійснюють торговельну діяльність. Книга ф. № 10 ведеться на кожного найманого працівника, який займається реалізацією товарів. Інакше кажучи, Книга ф. № 10 повинна бути у працівників, які безпосередньо займатимуться реалізацією товарів. Про це зазначено в листі ДПАУ від 06.05.2000 р. № 6304/7/17-0217, причому про прив'язку до якихось посад працівників у ньому не йдеться.

Оскільки реалізація товару має на увазі його відпуск та приймання оплати, то в разі, коли розрахунки зі споживачами провадить касир, а продавці виконують функцію консультантів і гроші від покупців не приймають, Книга ф. № 10 може вестися тільки на касира. Якщо ж розрахунки зі споживачами здійснюються також і продавцями, то Книга ф. № 10 ведеться і на продавців.

Книга ф. № 10 на працівника реєструється в податковому органі. Наймані працівники заповнюють у Книзі ф. № 10 тільки чотири графи: «Період обліку», «Витрати на виробництво продукції» (на практиці ця графа може мати іншу назву, наприклад «Закупівля товарів»), «Сума виручки (доходу)», «Чистий дохід».

У Книзі, яку веде найманий працівник, має бути зазначено прізвище, ім'я, по батькові платника єдиного податку, прізвище, ім'я, по батькові найманого працівника, а також серія та номер виданої працівнику Довідки про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку. При звільненні одного та прийнятті на роботу іншого працівника додаткових книг заводити не слід. У цьому випадку підприємець повинен самостійно внести до Книги ф. № 10, заведеної на звільненого працівника, аналогічні відомості про нового працівника. Підсумкові дані за всіма книгами найманих працівників переносяться до Книги ф. № 10 самого приватного підприємця.

У разі припинення підприємницької діяльності, при звільненні працівника без працевлаштування прийняття на його місце нового або якщо в Книзі закінчуються сторінки, після проставлення в ній відповідного запису працівником податкового органу Книга ф. № 10, зареєстрована на найманого працівника, не здається до податкового органу, а залишається на зберіганні в підприємця.