03.03.2008

Слово державним органам. Товар, придбаний у неплатника ПДВ, та послуги банку відображати в Реєстрі потрібно

Стаття

Товар, придбаний у неплатника ПДВ, та послуги банку відображати в Реєстрі потрібно

 

ЗАПИТАННЯ. Чи потрібно записувати до Реєстру податкових накладних придбання товару у фізособи-підприємця без ПДВ та операції з надання послуг банку?

 

ВІДПОВІДЬ.

Для оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій складаються окремі податкові накладні (підпункт 7.2.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, далі — Закон).

Відповідно до норм

Закону в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр) продавця і покупця обліковуються податкові накладні лише при здійсненні операцій, що оподатковуються або звільнені (статті 5, 11 Закону) від оподаткування.

Разом з тим згідно з

пунктом 6 Порядку ведення Реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244 (далі — Порядок), у Реєстрі обліковуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності платника для здійснення операцій, які оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 20 чи 0 %, звільнених від оподаткування, та тих, що не є об’єктами оподаткування, а також тих, які не призначаються для використання в господарській діяльності цього платника податку.

Придбання товару у фізособи-підприємця, який не є платником ПДВ, здійснюється без податку на додану вартість. Не виписує такий підприємець і податкові накладні.

Відповідно до

підпункту 3.2.5 Закону не є об’єктами оподаткування операції надання банком послуг з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу тощо. Звичайно, при наданні цих послуг банк також не може виписувати податкові накладні.

Таким чином, виходячи з вищенаведеного згідно з

Порядком у Реєстрі повинні обліковуватися й операції, які не є об’єктами оподаткування, у тому числі з придбання товару в неплатника ПДВ та послуги банку.

Згідно з

пунктом 9.8 Порядку в разі відображення в Реєстрі звільнених від оподаткування та таких, що не є об’єктами оподаткування, операцій, а також операцій з придбання в особи-неплатника у графах 8, 10, 12 та 14 розділу 1 Реєстру робиться позначка «X».

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва