19.05.2008

Поштова скринька. Відображення в Книзі ф. № 10 єдиноподатника витрат на сплату єдиного податку та комісійної винагороди банку

Відповідь на запитання

Відображення в Книзі ф. № 10 єдиноподатника витрат на сплату єдиного податку та комісійної винагороди банку

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець з виручки поточного місяця сплачує єдиний податок за наступний місяць, також з виручки сплачує комісійний збір банку при перерахуванні єдиного податку, інших податків і внесків до соціальних фондів. Чи слід відображати ці суми в Книзі ф. № 10 у графі 3 «Витрати на виробництво»?

 

ВІДПОВІДЬ. Що стосується єдиного податку, то його сума не входить до складу витрат платника єдиного податку і в Книзі обліку доходів і витрат за формою № 10 (далі — Книга ф. № 10) не відображається.

У той же час сума комісійної винагороди банку, яка сплачується при перерахуванні єдиного податку, до витрат включається і відповідно підлягає відображенню у складі витрат у Книзі за ф. № 10. Також потрібно в Книзі ф. № 10 (у витратах) відображати комісійну винагороду банку при перерахуванні інших податків і внесків до соціальних фондів.

Платник єдиного податку веде Книгу ф. № 10 на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій, у тому числі й для визначення результатів своєї підприємницької діяльності.

Інформація в Книзі ф. № 10 відображається таким чином. Підприємець — платник єдиного податку заповнює (проставляє дату і числа без розшифровки за елементами доходів і витрат) тільки графи 1 «Період обліку», 3 «Витрати на виробництво продукції» (до цієї графи заносяться витрати на придбання товарів, призначених для реалізації, і супутніх робіт, послуг), 6 «Сума виручки (доходу)», 7 «Чистий дохід». Можливість заповнювати тільки частину граф застережена в пункті 8 Порядку № 599 документ 1.

Зауважимо, що порядок відображення єдиноподатником витрат у Книзі ф. № 10 у нормативних документах не застережений. Можна виділити два підходи:

1) відображати витрати за фактом сплати грошей (сплатив комісійну винагороду — поставив суму в графі 3 Книги ф. № 10 з урахуванням решти витрат за день);

2) відображати витрати на момент виникнення доходів, пов'язаних з такими витратами, на підставі первинних документів (за аналогією з підприємцями на загальній системі).

Слід зауважити, що не всі податківці згодні з першим підходом, надаючи перевагу другому варіанту.

Проте, на нашу думку, у випадку зі сплатою комісійної винагороди банку цілком логічний і прийнятний саме перший варіант відображення витрат, оскільки встановити зв'язок між сплаченою комісійною винагородою і отриманим у звітному періоді доходом важко.

Докладніше про порядок ведення Книги ф. № 10 єдиноподатниками див. матеріал на с. 4 цього номера.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Порядок видачі свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.