06.10.2008

Обговоренню… підлягає. Якщо підприємець користувався Книгою ф. № 10 не за тією формою

Стаття

Якщо підприємець користувався Книгою ф. № 10 не за тією формою

 

Ситуація.

Приватний підприємець на загальній системі оподаткування займається торгівлею. Декілька років тому, коли починав свою діяльність, він зареєстрував у ДПІ Книгу ф. № 10 тієї форми, яку наведено в Інструкції № 12. Нещодавно до підприємця прийшли перевіряючі з податкової з черговою плановою перевіркою. Під час перевірки вони почали стверджувати, що підприємець користується Книгою не тієї форми, яка потрібна (зауважили: для торгівлі існує інша форма, а він користується тією, яку передбачено для виробництва), і що за це на підприємця буде накладено штрафні санкції. При цьому під час попередніх перевірок до підприємця подібних претензій не висувалося. Чи дійсно йому загрожують штрафні санкції за таке порушення та в якому розмірі?

Докладніше це питання ми зараз і розглянемо.

 

Багато форм — одна Книга

Форму

Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності (далі — Книга ф. № 10), наведено в додатку 10 до Інструкції № 12 документ 1. Отже, офіційно затвердженою формою Книги є та, яка міститься в Інструкції № 12.

Однак сьогодні існує величезна кількість різновидів Книги ф. № 10. А річ у тім, що на місцях податкові інспекції самі розробляють різні форми Книги обліку доходів і витрат підприємця, називаючи їх Книгами ф. № 10

для конкретних видів діяльності. Підприємець під час узяття на облік у податковому органі реєструє ту Книгу ф. № 10, яку розроблено місцевою ДПІ для його виду діяльності. У нашому ж випадку підприємцем зареєстрована саме та Книга ф. № 10, яку наведено в Інструкції № 12, тобто підприємець веде Книгу за тією єдиною формою, яку офіційно затверджено. Чи можуть у цьому випадку загрожувати підприємцю штрафні санкції? Давайте розберемося.

Насамперед відповімо на запитання: чому місцеві ДПІ розробляють різні форми Книги на свій розсуд та чи мають вони на це підстави?

Відповідь така: у тій редакції

Інструкції № 12, що існувала до 1 січня 2004 року, була пряма норма (підпункт 19.1.1), де зазначалося, що залежно від виду та специфіки підприємницької діяльності податкові інспекції можуть уносити зміни та доповнення до Книги ф. № 10.

 

Чи може загрожувати штраф?

Якщо перевіряючі матимуть намір оштрафувати підприємця за ведення Книги ф. № 10 не за тією формою, яку розробили в місцевій ДПІ для його виду діяльності, то єдине, що може загрожувати в цьому випадку підприємцю, — це адмінштраф за

статтею 1641 КУпАП документ 2. Розмір штрафу — від 51 до 136 грн. (від 3 — 8 нмдг), а при повторному порушенні — від 85 до 136 грн. (від 5 — 8 нмдг). Цей штраф накладається за:

неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларації перекручених даних, неведення обліку або

неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку.

Але чи наш це випадок? Не зовсім.

Наведемо аргументи, якими можна скористатися для того, щоб «відбитися» від штрафу.

Аргумент 1.

У листі ДПАУ «Про порядок ведення Книги ф. № 10» від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886 зазначено, що при реєстрації цієї Книги слід ознайомити підприємця з порядком її ведення, після чого він повинен поставити свій підпис. Інакше кажучи, податківці самі повинні роз’яснити підприємцю під розпис, за якою формою та яким чином вести Книгу ф. № 10. Виходить, підприємцю ніхто нічого не роз’яснив, отже, провини підприємця в тому, що він вів Книгу не за тією формою, за якою хотілося б податківцям, немає. Відсутність провини у свою чергу виключає можливість застосування адмінстягнення.

Аргумент 2.

В існуючій сьогодні редакції Інструкції № 12 немає підпункту 19.1.1, де було б зазначено, що залежно від виду та специфіки підприємницької діяльності податкові інспекції можуть уносити зміни та доповнення до Книги ф. № 10.

Разом з тим у

додатку 10 до Інструкції № 12 є така примітка:

«Примітка.

За необхідності, з урахуванням специфіки окремих видів діяльності, у книгу обліку доходів і витрат, за погодженням з податковою інспекцією, можуть бути внесені зміни і доповнення».

Якщо ми уважно прочитаємо цю примітку, то відразу зрозуміємо: ідеться зовсім не про те, що ДПІ може вносити зміни та доповнення до форми Книги, а про те, що

сам підприємець, якщо у нього виникне така необхідність, може внести зміни до Книги, але за умови, що він ці зміни погодить з податківцями. При цьому про накладення штрафу за статтею 1641 КУпАП може йтися лише в тому випадку, якби мало місце таке порушення, як неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку. У нашому ж випадку саме навпаки, підприємець вів облік доходів і витрат за тією формою, яку офіційно затверджено, виходить, цей штраф застосувати до підприємця не можна (немає складу правопорушення).

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ДПАУ від 21.04.93 р. № 12.

2

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Матеріал підготувала Олена Савченко, головний редактор