06.10.2008

Поштова скринька. Єдиноподатник і відсотки за депозитом

Відповідь на запитання

Єдиноподатник і відсотки за депозитом

 

ЗАПИТАННЯ. Я, приватний підприємець, працюю на єдиному податку, вид діяльності — надання бухгалтерських послуг. Гроші, отримані від підприємницької діяльності, поклав на депозитний валютний рахунок і отримую за ними відсотки. Як мені обліковувати ці відсотки? Чи не змусять мене при перевірці сплачувати з них 15 % податку з доходів, оскільки такий вид діяльності, як отримання відсотків за депозитами, не зазначено у моєму Свідоцтві про єдиний податок?

 

ВІДПОВІДЬ. Підстав для хвилювання в цьому випадку немає, оскільки податком з доходів відсотки за депозитом не обкладаються (до 01.01.2010 р.).

Дійсно, ДПАУ неодноразово зазначала, що доходи, отримані від діяльності, не зазначеної у Свідоцтві про єдиний податок, підлягають оподаткуванню в загальному порядку, тобто з них потрібно сплатити податок з доходів за ставкою 15 % (див., наприклад,

лист ДПАУ від 23.09.2004 р. № 477/4/15-1210). Проте в нашій ситуації немає необхідності сплачувати податок з доходів. І от чому: до 1 січня 2010 року доходи у вигляді відсотків, нарахованих на:

1) поточний або

депозитний банківський рахунок (у тому числі картковий);

2) внески до небанківських фінансових установ;

3) депозитний (ощадний) сертифікат,

не включаються до загального місячного оподатковуваного доходу

(підпункт 22.1.4 Закону про податок з доходів документ 1), отже, податком з доходів не обкладаються. Про те, в якій валюті відкрито рахунок (іноземній чи національній), у Законі про податок з доходів не йдеться, отже, це не має значення.

Разом із тим,

щоб уникнути спорів з податківцями, виручку у вигляді відсотків за депозитом усе ж таки краще в Книзі ф. № 10 відображати та з метою порівняння з 500-тисячним обмеженням для роботи на єдиному податку — обліковувати. Інша річ, що нараховувати та сплачувати з неї податок з доходів не потрібно. Якщо ж перевіряючі наполягатимуть на оподаткуванні відсотків, підкорятися не слід — доцільно нагадати їм про підпункт 22.1.4 Закону про податок з доходів.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.