01.09.2008

Поштова скринька. Перехід з фікспатенту на єдиний податок: як звітувати?

Відповідь на запитання

Перехід з фікспатенту на єдиний податок: як звітувати?

 

ЗАПИТАННЯ. У I та II кварталах 2008 року підприємець працював на ринку на фіксованому патенті. У III кварталі він перейшов на єдиний податок. Чи є необхідність подавати декларацію про доходи за III квартал? Як правильно підприємцю відзвітувати за підсумками року?

 

ВІДПОВІДЬ. Уточнимо, що в цьому разі йдеться про так звану «підприємницьку» декларацію про доходи, тобто про відображення в декларації тільки тих доходів, які отримані від підприємницької діяльності. Обов’язок її подавати встановлено в Інструкції № 12 документ 1, причому жодних подробиць щодо «перехідних» ситуацій, зокрема з фікспатенту на єдиний податок, у цьому документі не прописано. Тому багато в чому доводиться керуватися думкою ДПАУ, яку вона висловлює в своїх листах. Розберемося з нашою ситуацією поетапно.

I та II квартали

— робота на фіксованому патенті — декларацію про доходи потрібно було подавати щокварталу: не пізніше 10 травня (з урахуванням перенесення — 12 травня) за I квартал і не пізніше 9 серпня (з урахуванням перенесення — 11 серпня) за перше півріччя.

Обов’язок подавати декларацію про доходи при роботі на фікспатенті ДПАУ аргументує тим, що в

Декреті № 13-92 документ 2 (так само, як і в Інструкції № 12) немає жодних застережень, які дозволяють підприємцям на фікспатенті не подавати декларацію про доходи (лист ДПАУ від 30.08.2001 р. № 11741/7/17-0517). Але в цьому ж листі є і «полегшення» від податківців: «У декларації платник фіксованого податку <…> відзначає лише період, у якому він працював за фіксованим податком, розмір валового доходу і суму сплаченого за звітний період фіксованого податку», виходить, що ні витрати за звітний період, ні чистий дохід зазначати не потрібно. Зауважимо, що декларація подається в будь-якому разі, навіть якщо підприємець не отримував дохід.

III квартал

— робота на єдиному податку — декларація про доходи не подається, замість неї подається звіт суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи — платника єдиного податку протягом 5 днів після закінчення кварталу (тобто до 5 жовтня, але оскільки це вихідний, а перенесення в цьому разі не передбачене, останній день подання звіту — 3 жовтня). У такому Звіті зазначається тільки той дохід, який отримано з початку дії Свідоцтва про єдиний податок (тобто про доходи на фікспатенті тимчасово забуваємо).

Дозвіл не подавати декларацію про доходи зумовлено тим, що спрощена система оподаткування виводить єдиноподатників з-під сфери дії

Інструкції № 12 і встановлює особливі правила сплати податку та подання звітності, зазначені в пункті 9 Порядку № 599 документ 3.

IV квартал

— робота на єдиному податку — за наслідками року необхідно подати декларацію про доходи, а за IV квартал — звіт суб’єкта малого підприємництва (не пізніше 5 січня 2009 року) довідка 1.

Зі звітом єдиноподатника все зрозуміло: оскільки підприємець продовжує працювати на єдиному податку, він зобов’язаний його подавати. А ось

річну декларацію про доходи подати потрібно тому, що податківці вимагають її абсолютно від усіх підприємців, крім тих, хто весь рік працював виключно на єдиному податку. Про це йдеться в листі ДПАУ від 20.01.2007 р. № 971/7/31-0017, крім того, там зазначено таке: « Якщо фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності в одному з кварталів… перейшов на єдиний податок, то в цьому разі подання декларації є не правом, а обов’язком суб’єкта підприємницької діяльності. <…>

В обов’язковому порядку подають декларацію також приватні підприємці, які протягом будь-якого періоду в календарному році перебували на фіксованому податку… незалежно від сум отриманих доходів».

Зауважимо, що цей

лист стосується подання тільки річної декларації про доходи, яка необхідна податківцям для внутрішніх звітів, тому вимагати в єдиноподатника декларацію за 9 місяців (після закінчення III кварталу) вони, безумовно, не будуть.

До речі, підприємці на спрощеній системі в річній декларації про доходи можуть не зазначати витрати і чистий дохід, їм

достатньо зазначити тільки період роботи, суму виручки та суму сплаченого єдиного податку. А за бажанням можна не зазначати навіть виручку, отриману на єдиному податку. Підстава для цього — підпункт 4.1.3 Закону № 2181 документ 4: «Встановлення форм… обов’язкової податкової звітності, які передбачають подання узагальненої інформації про окремі доходи, витрати,… відображені раніше в податкових деклараціях або розрахунках за окремими податками, зборами (обов’язковими платежами), не дозволяється, якщо інше не встановлено законами з питань оподаткування» (а про те, що єдиноподатники зобов’язані подавати декларацію про доходи, взагалі в жодних законах не йдеться, це всього лише думка податкової).

На закінчення наведемо

приклад заповнення річної декларації про доходи для цього випадку.

 

 


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція «Про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю», затверджена наказом ДПАУ від 21.04.93 р. № 12.

2

Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

3

Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

4

Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Якщо наступного року підприємець теж бажає залишитися на єдиному податку, він повинен подати до податкової заяву про перехід у 2009 році на єдиний податок не пізніше 16 грудня 2008 року, подавши разом з нею платіжне доручення про сплату єдиного податку за січень 2009 року.