06.04.2009

Майстерня з ремонту взуття

Стаття

Майстерня з ремонту взуття

 

Ремонт взуття — майже безпрограшний бізнес. Тим більше під час кризи, коли багато хто вважає за краще ремонтувати взуття, а не купувати нову пару. Але якщо думати про відкриття власної майстерні-кіоску, потрібно запастися не так грошима, як терпінням.

Орендувати землю в місцевої влади непросто.

 

Загальна картина бізнесу

Стандартна невелика майстерня з ремонту взуття виглядає приблизно так: кіоск, площею 10 — 15 кв. м, розташований прямо у дворі мікрорайону. Як правило, в такій майстерні працюють два майстри — вони ж приватні підприємці і власники бізнесу — разом або позмінно.

Існують шевські майстерні, що знаходяться біля станцій метро. У такому розташуванні майстерні є свій плюс — повз неї щодня проходить велика кількість людей, але й не менш істотний мінус — ці люди дуже поспішають.

А ось для майстерні у дворі й особливої реклами не треба: принцип «сарафанового радіо» в мікрорайоні працює якнайкраще. Про зіпсовану під час ремонту пару взуття автоматично дізнається вся околиця, так само як і про якісно і недорого «відроджені» улюблені чобітки. Основні клієнти — представниці слабкої статі, і така «реклама» поширюється зі швидкістю звуку.

Якщо майстри зарекомендували себе як справжні чоботарі (у прямому і хорошому сенсі цього слова), то й конкуренція таким підприємцям не страшна. Клієнти ставляться до свого чоботаря приблизно так само, як і до стоматолога, — міняти хорошого майстра не поспішають. Хто ж довірить дорогу пару взуття незнайомому майстрові?

Поєднання ціни та якості — краща реклама шевської майстерні.

З дорогим взуттям легше і приємно працювати. По-перше, клієнти його більше люблять, а відповідно й піклуються про нього краще. Тому не доводять до стану повної розрухи. У таких випадках, як правило, робиться профілактичний ремонт. По-друге, воно від самого початку якісніше, його легко ремонтувати.

А ось із дешевим буває по-різному. Дешеве взуття клієнти не бережуть, і коли приносять ремонтувати, буває навіть страшно до нього доторкнутися, не кажучи вже про ремонт.

Найчастіше здають взуття в ремонт у міжсезоння, особливо, коли йдеться про перехід з осіннього взуття на зимове. Але влітку або взимку роботи теж не бракує. Сезонність у цьому бізнесі вирішальної ролі не відіграє.

 

Власна шевська майстерня

Якщо думати про відкриття власної майстерні-кіоску, потрібно

запастися не так грошима (вистачить і 8 тис. дол. США), як терпінням. Орендувати землю в місцевої влади непросто. Доведеться побігати по кабінетах, та й оформлення відведення землі під кіоск — процедура тривала, складна.

Після міських або районних чиновників треба буде поспілкуватися з пожежниками, санепідемстанцією, іншими службами. У результаті практично вся зазначена вище сума піде на «спілкування» з контролюючими органами.

Можна вибрати простіший шлях — відразу взяти приміщення в оренду.

На закупівлю обладнання необхідно витратити ще 1,5 тис. грн. І ще стільки ж знадобиться на закупівлю інвентарю:

— 200 грн. — купівля електричного фена;

— 200 грн. — спеціальна шевська лапа (на неї надягається саме взуття);

— 300 — 500 грн. — амбуз для опоряджувальних робіт;

— 50 грн. — взуттєвий пістолет.

Найдорожчі інструменти: точило — 1500 грн. і електродриль — 300 грн. Взуттєвий молоток, гострозубці, плоскогубці, шило та інші інструменти включено до суми амбузу. І нарешті, додамо орендну плату за кіоск (сума оренди залежить від місця розташування кіоску).

На закупівлю витратного матеріалу для двох тижнів роботи вистачає 800 грн.

У великих містах є спеціалізовані магазини, де продається все необхідне для шевських майстерень. Якщо купувати витратний матеріал вітчизняного виробництва, можна заощадити до 10 — 20 %. Наприклад, лист поліуретану — матеріалу, що найбільше використовується, — коштує від 50 грн. Його вистачить, щоб підбити дві пари чоловічого взуття і ще одну жіночу. Крім поліуретану, необхідно купити декілька видів набійкової, підошовної гуми. Найдешевші набійки коштуватимуть 20 грн., дорогі — 40 грн.

Звичайно, будуть потрібні ще й нитки. Бабіна в 500 м коштуватиме 60 грн. На прошив однієї пари вистачає 4 м, а вартість такої роботи — 30 грн. Супінатор у закупівлі коштує від 5 грн. За його заміну клієнт сплатить не менше 70 грн. Заміна підбору коштує майже стільки ж, скільки і сам підбір — від 50 до 200 грн.

У шевській справі важливу роль відіграє швидкість виконання робіт. Наприклад, набійки на чоботи можна поставити за 40 хвилин, але буває й так, що доводиться морочитися години три. Усе залежить від чобота і рівня зношеності.

Працюючи 20 днів на місяць при середній завантаженості, можна постаратися за перший місяць роботи відшкодувати первинні витрати, оренду і ще вистачить на закупівлю витратного матеріалу.

Надалі при середньому завантаженні взуттєвої майстерні вже можна розраховувати і на непоганий заробіток.

 

Висновок

Безумовно, криза на руку ремонтникам усіх напрямів, у тому числі й взуттьовикам. Єдине, про що треба не забувати при підрахунку прибутків, так це про зростаючі ціни на витратні матеріали й оренду приміщень у період кризи. І скоригувати свої розрахунки.

 

Матеріал підготувала Олександра Слюсаренко