20.04.2009

Поштова скринька. Чи можна врахувати торішні витрати, пов’язані з доходом цього року, і витрати цього року, пов’язані з торішнім доходом?

Відповідь на запитання

Чи можна врахувати торішні витрати, пов’язані з доходом цього року, і витрати цього року, пов’язані з торішнім доходом?

 

ЗАПИТАННЯ. Підкажіть, будь ласка, чи можна врахувати витрати на купівлю товару, якщо товари:

1) куплено у 2008 році, а продано лише у 2009 році (надійшла оплата);

2) узято на реалізацію (без оплати) у 2008 році і цього ж року продано (надійшла оплата), а постачальнику за них ми заплатили лише в I кварталі 2009 року?

 

ВІДПОВІДЬ. Для того щоб розібратися з цими запитаннями, звернімося до Декрету № 13-92. У статті 13 цього Декрету зазначено: «Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між валовим доходом (виручкою в грошовій або майновій формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з отриманим доходом».

Що звідси випливає? Дві умови:

— витрати мають бути документально підтверджені (необхідний документ про оплату витрат);

дохід звітного періоду можна зменшити не на всі витрати, а лише на ті, які безпосередньо пов’язані з ним (про це ідеться і в додатку 7 до Інструкції № 12).

Тепер повернемося до наших запитань.

1. У 2009 році отримано дохід від продажу товару.

Для цілей оподаткування його можна зменшити на суму витрат, пов’язаних з придбанням цього товару, якщо є документ про оплату цього товару постачальнику. При цьому неважливо, коли саме товар було придбано: у поточному році, у минулому або ще раніше. Головне, щоб на момент отримання доходу він уже був оплачений.

2. А ось з другим запитанням по-іншому. З одного боку, дохід минулого 2008 року підприємець не мав права зменшити на суму витрат, пов’язаних з придбанням товару тому, що

у 2008 році у нього не було документа про оплату товару (постачальнику за товар ще не заплатили). А з іншого — дохід поточного 2009 року ніяк не пов’язаний з оплатою товару, проданого ще у 2008 році. Виходить, що для цілей оподаткування зменшувати дохід 2009 року на витрати, пов’язані з придбанням проданого в минулому році товару, не можна (навіть за наявності документа про його оплату).

Звичайно, в цьому є деяка несправедливість, але на сьогодні така ситуація, на жаль, поки що залишається. Тому під кінець року краще намагатися відстрочити отримання доходу або швидше розрахуватися за товар.

 

Документи консультації

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Інструкція № 12 — Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.