20.04.2009

Поштова скринька. Працівниця надала лікарняний листок із запізненням

Відповідь на запитання

Працівниця надала лікарняний листок із запізненням

 

ЗАПИТАННЯ. Працівниця підприємця-єдиноподатника 13.04.2009 р. надала лікарняний листок для отримання допомоги по вагітності та пологах і надання їй декретної відпустки. Проте в цьому лікарняному листку період непрацездатності зазначено з 23.03.2009 р. по 27.07.2009 р., тобто фактично працівниця принесла його вже тоді, коли мала б перебувати в декретній відпустці, і до 23.03.2009 р. отримати допомогу (однак до 13.04.2009 р. вона продовжувала працювати).

З якого числа працівниці нараховується допомога, за який період підприємець має взяти заробітну плату для її розрахунку?

Якщо допомогу не було нараховано і виплачено до 23.03.2009 р., чи потрібно в такому разі робити виправлення в соцзвітності, пов’язаній з цією найманою працівницею?

Чи потрібно доплачувати 50 % ставки єдиного податку за час її перебування в декретній відпустці та відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до виходу працівниці на роботу?

 

ВІДПОВІДЬ. Спершу звернемося до норм законодавства, згідно з якими надається декретна довідка 1 відпустка і виплачується допомога по вагітності та пологах.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами передбачена статтею 17 Закону про відпустки. Ця відпустка надається жінкам на підставі медичного свідоцтва (листка непрацездатності), і її тривалість у загальному випадку становить 126 календарних днів, у тому числі:

1) до пологів — 70 календарних днів;

2) після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів у разі народження двох і більше дітей або ускладнення пологів) починаючи з дня пологів.

Залежно від обставин вагітності та пологів ці терміни можуть змінюватися, але в будь-якому разі підставою для надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами є листок непрацездатності. Дата початку і кінця декретної відпустки має відповідати зазначеній у лікарняному листку.

Зауважимо, що в більшості випадків він видається за місцем медичного нагляду у зв’язку з вагітністю у терміні 30 тижнів вагітності. І, отже, у жінки має бути досить часу, щоб надати листок непрацездатності до дати початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Водночас, не маючи листка непрацездатності, роботодавець не може надати працівниці декретну відпустку. У нашій ситуації лікарняний листок жінка надала 13 квітня, а до цієї дати продовжувала працювати у звичайному режимі. Вже згадувалося, що період декретної відпустки може визначатися лише на підставі дат, зазначених у лікарняному листку, тому перенести відпустку на інші числа ні працівниця, ні роботодавець не можуть. Отже, відпустка триватиме для працівниці з 13 квітня по 27 липня 2009 року.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами оплачується, працівниці належить допомога по вагітності та пологах. Мета виплати такої допомоги — повністю компенсувати жінці втрату заробітної плати за період відпустки.

Право жінки на отримання допомоги також підтверджується листком непрацездатності із зазначенням у ньому кількості днів непрацездатності.

Отримавши листок непрацездатності із записом лікаря про причину звільнення від роботи — у зв’язку з вагітністю та пологами, вагітна жінка без зволікання повинна надати його за місцем роботи. Наданий підприємцю листок непрацездатності не пізніше 10 днів з дня його надходження розглядає комісія (уповноважений) із соціального страхування.

Виплачується допомога після нарахування в найближчий день видачі заробітної плати.

Так, якби працівниця принесла лікарняний листок вчасно (до дати початку декретної відпустки, зазначеної в листку непрацездатності) і з 23 березня 2009 року пішла у відпустку, то їй би нараховувалася допомога за період починаючи з 23 березня 2009 року як компенсація зарплати. Проте до 13 квітня 2009 року жінка в декретній відпустці не була і підприємець зобов’язаний був нарахувати працівниці заробітну плату згідно з установленим окладом та графіком роботи.

Тому допомогу працівниця отримуватиме лише як компенсацію заробітної плати за робочі дні з 13 квітня по 27 липня 2009 року (за дні фактичного перебування в декретній відпустці), а до цього моменту їй має бути нараховано заробітну плату. Це підтверджується листами Мінпраці від 18.07.2007 р. № 441/020/99-07, від 20.03.2008 р. № 81/06/186-08.

Отже, ніяких корективів у нарахованій заробітній платі робити не потрібно, а отже, і у звітності, пов’язаній із виплатами найманим працівникам за I квартал 2009 року.

Нагадаємо, що допомога по вагітності та пологах не обкладається ні податком з доходів, ні внесками до Пенсійного та інших соціальних фондів.

Проте її необхідно відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «22». Уся сума допомоги по вагітності та пологах відображається в тому кварталі, в якому вона була нарахована, тобто не розподіляється по місяцях, на які припадає період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У нашому випадку — в II кварталі 2009 року.

Також сума допомоги відображається у Звіті про нараховані внески, перерахування і витрати, пов’язані із загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності за формою Ф4-ФСС з ТВП у рядку 3 розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків». При цьому в колонці 3 проставляється кількість робочих днів, у колонці 4 — сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах. Згідно з роз’ясненнями Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності сума допомоги відображається однією сумою в тому місяці, в якому вона була нарахована (

лист від 04.06.2008 р. № 01-43-1201).

Відповідно до

частини 1 статті 39 Закону № 2240 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі в розмірі 100 % середньої заробітної плати, обчисленої згідно з Порядком № 1266, незалежно від страхового стажу.

Розмір допомоги по вагітності та пологах (Д) визначається за такою формулою:

Д = ЗПс х Др,

де ЗПс — середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід);

Др — кількість робочих днів (годин), що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з нормою робочого часу.

Незважаючи на те що відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається на певну кількість календарних днів (у загальному випадку — 126 календарних днів), оплаті підлягають

лише робочі дні, що припадають на період, зазначений у листку непрацездатності. Виняток становлять особи, робочий час яких у зв’язку з особливостями умов праці не піддається точному обліку, та особи, які робочий час розподіляють на власний розсуд (робота вдома, страховий агент тощо). Їм допомога по вагітності та пологах виплачується за календарні дні.

Розрахунковим періодом, за який обчислюється заробітна плата (дохід), для застрахованих осіб є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), які передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

При цьому

дата настання страхового випадку визначається згідно з лікарняним листком, тому, незважаючи на те, що допомога надається за робочі дні в період з 13 квітня по 27 липня 2009 року, для розрахунку середньоденної (середньогодинної) заробітної плати в нашому випадку беремо зарплату з вересня по лютий (шість місяців, що передують березню 2009 року).

Необхідності доплачувати 50 % ставки єдиного податку за працівницю, яка перебуває в декретній відпустці, немає. І хоча формально працівниця, яка перебуває в декретній відпустці, залишається у штаті підприємця, фактично в цей період вона в нього не працюватиме.

При цьому підприємець має здати

Довідку про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку, виписану на таку працівницю, до податкового органу за місцем своєї реєстрації (листи ДПАУ від 16.08.2006 р. № 4334/А/17-0715, Держпідприємництва від 30.05.2002 р. № 1-221/2951). У разі призупинення доплати єдиного податку податківці орієнтуватимуться не на день виходу працівниці у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, а на дату повернення Довідки. Якщо працівниця протягом календарного місяця працює хоча б один день, доплатити єдиний податок за неї потрібно в повній сумі (як і за відпрацьований нею місяць, тобто 50 % ставки податку).

Крім того, значення має і дата «вибуття» працівниці протягом місяця (не пізніше 20 або, навпаки, пізніше 20-го числа місяця). Якщо

працівниця йде в декретну відпустку не пізніше 20-го числа місяця, то тут особливих питань не виникає. Довідку краще здати не пізніше 20-го числа. Якщо її буде здано після 20-го числа, то підприємцю краще 20-го числа місяця принаймні повідомити податківців про те, що в наступному місяці працівниця фактично в підприємця вже не працюватиме, і Довідку буде повернено, щоб не виникало запитань, чому за працівницю не сплачено єдиний податок за наступний місяць.

У нашому випадку, оскільки у квітні працівниця ще працювала, єдиний податок за квітень має бути сплачено, а за травень можна не сплачувати.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами згідно зі статтею 17 Закону про відпустки.

Документи консультації

Закон про відпустки

Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.