03.08.2009

Скільки сьогодні коштує відпочинок?

Стаття

Скільки сьогодні коштує відпочинок?

 

Де, як та за скільки можуть відпочити українці в оксамитовий сезон 2009 року? Редакція «ВД» узяла на себе роль експерта літнього відпочинку та провела моніторинг ринку внутрішнього і зовнішнього туризму. Отже, дайджест літніх відпусток!

 

Загальна картина ринку Західної Європи, Америки, Австралії

За даними міжнародної організації з туризму, падіння обсягів ринку як внутрішнього, так і зовнішнього туризму, становило 8 % за підсумками перших двох місяців 2009 року. Фактично ринок скоротився до показників 2007 року.

Сьогодні уряди багатьох розвинених держав намагаються підтримати розвиток внутрішнього туризму. А ось у сфері виїзного туризму явно намічається спад.

Бюджет середньостатистичного туриста скоротився на 10 — 25%. І, як наслідок, літо 2009 року європейці, американці, китайці вважають за краще проводити на відносно недорогих курортах Латвії, Болгарії, Туреччини, Мальти.

Таїланд, ПАР, Єгипет і Кенія також виглядають привабливо для туристів завдяки невисокій вартості туристичного кошика.

Очікується спад потоку туристів, які вважають за краще відпочивати в Іспанії, Великобританії і Греції: зупиняє досить висока вартість проживання в готелях.

Ну а в якому становищі український турист?

Почнемо з дитячого відпочинку.

У туристичних агентствах стверджують, що дитячий напрям відпочинку подорожчав найбільше серед усіх інших. Пояснюється це явище зростанням цін на продукти, а дітей необхідно годувати мінімум чотири рази на день.

 

Вартість літніх путівок до деяких таборів України (приблизно 18 днів)

Табір

Ціна, грн.

«Артек», Гурзуф

4800 — 15000

«Піонер», Євпаторія

2000

«Альфа», Сімеїз

2200

«Аврора», Скадовськ

3400

«Зміна», Ялта

2730

«Червоні вітрила», Скадовськ

1800 — 2340

«Блакитна веселка», Кирилівка

1650

«Чайка», Київська обл.

2250

«Енергія», Київська обл.

2150

«Каштан», Київська обл.

2900

 

Як видно з таблиці, відпочинок в оздоровчих таборах Київської області за ціною анітрохи не поступається кримському, якщо не перевищує. Річ у тім, що більшість «білястоличних» дитячих таборів обладнано басейнами, кондиціонерами та іншими люкс-зручностями.

Незважаючи на дуже високі ціни, попит на путівки до дитячих таборів Київської області не падає: батьки бояться відпускати малят одних далеко від дому.

Для тих батьків, кому не по кишені дорогі табори, рятівною палицею є

табори скаутського типу. Батькам подобаються ціни, а дітям є цікавою програма відпочинку. Усі 12 активних днів діти зайняті, вони не сидять на місці: подорожують, ночують у наметах, учаться розпалювати вогнища, словом — пригоди та природа! Але в походи беруть лише дітей старше 10 років.

Вартість путівки до такого наметового табору починається від 1300 грн. Але говорять, вона того коштує!

Ще один різновид дитячого відпочинку —

учбові бізнес-табори, які переважно спеціалізуються на вивченні англійської мови. Хоча останнім часом до програми дитячого відпочинку включають модні дайвинг, верхову їзду та ділові ігри. Дорого.

Можна оздоровитися (заодно й повчитися) і за кордоном.

 

Вартість оздоровчих і освітніх дитячих турів за кордон *

Країна

Ціна, EUR

Болгарія — відпочинок

Від 260

Словаччина — відпочинок

Від 390

Греція — відпочинок

Від 400

Чехія — відпочинок

Від 450

Туреччина — відпочинок

Від 500

Кіпр — відпочинок

Від 790

Іспанія — відпочинок

Від 800

Мальта — відпочинок + навчання

Від 1000

Німеччина — відпочинок + навчання

Від 1200

Великобританія — відпочинок + навчання

Від 3000

 

Переходимо до дорослого відпочинку і почнемо з Криму

Незважаючи на те що у травні 2009 року порожнім було не менше третини житла, що здається в найом, кримчани не квапилися збавляти ціни. Найдешевша квартира на ПБК у цей час року коштувала 30 доларів, а більш-менш пристойні апартаменти — від 50 доларів на добу. І це за комерційним курсом — до 8,2 грн. за долар! Усім відомо, що «жадність фраєра згубила». Згубила вона і кримського.

За відомостями ріелтерських агентств, початок літнього сезону ознаменувався зниженням замовлень на бронювання курортного житла втричі!

У результаті, якщо в червні 2008 року однокімнатна квартира в Севастополі та Балаклаві коштувала приблизно 350 грн. на добу, то сьогодні — не дорожче 250 грн. І вартість житла не подорожчає більше ніж на 10 — 15 % навіть у розпал сезону, стверджують експерти.

У Ялті

можна знайти житло від 180 до 350 грн. на добу, а двомісний номер у міні-готелі з видом на море можна орендувати за 700 грн.

На ПБК уже є бази відпочинку, які пропонують путівки по 100 грн. на добу з особи з харчуванням!

Східний Крим

(Коктебель, Судак, Малоріченське). діапазон орендних ставок становить 60 — 300 грн. на добу, а у звичайному приватному секторі можна зняти кімнату навіть за 40 грн.

Західний Крим

(Євпаторія, Чорноморське).

На західному узбережжі можна відпочити за 50 — 300 грн. на добу з особи.

Загальна тенденція

: на всьому кримському узбережжі дуже дорогі продукти харчування і послуги ресторанів, кафе та інших закладів громадського харчування.

 

Відпочинок у близькому зарубіжжі

Росія

Курорти Краснодарського краю: Сочі, Геленджик, Анапа знаходяться в тому ж кліматичному поясі, що й Ялта. Проте відпочинок у Сочі на 25 % дорожче, ніж у Криму.

Санкт-Петербург

Подорож у «білі ночі» коштує 170 доларів за три дні.

Карелія

Тижневий тур карельськими озерами і річками коштуватиме 290 доларів.

Байкал, Алтай, Камчатка

Ціна турів до цих регіонів починається від 500 доларів. Приблизно стільки ж коштує дорога.

Грузія, Абхазія, Аджарія

Ціна на відпочинок невелика. Проте через нестабільність обстановки в цих країнах турів на ці курорти практично немає. Нікому не хочеться ризикувати.

 

Далеке зарубіжжя

Чорногорія та Хорватія

Можна відпочити за 350 — 450 євро. Крім того, Хорватія скасувала візи на період з 1 травня по 30 жовтня 2009 року.

Непал, Домініканська Республіка, Шрі-Ланка

У деяких непальських готелях можна переночувати всього за 2 долари. Візи до цих країн видаються прямо в аеропорту і коштують 20 — 30 доларів.

Найскладніше українцю потрапити до Європи. Багато країн посилили візовий режим, але, якщо ви все ж вирішите поїхати, сподіваємося, що ця таблиця допоможе вам зорієнтуватися в документах, візах і цінах.

 

Країна

Ціна візи

Строк отримання візи

Необхідні документи

1

2

3

4

Австралія

Від $15

Від 14 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, копія внутрішнього паспорта, довідка з місця роботи, довідка про надання відпустки

Болгарія

35 EUR

Від 10 днів

Закордонний паспорт, фотокартки 3,5 х 4,5, анкета

Велика Британія

65 фунтів стерлінгів

7 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, лист від безпосереднього роботодавця із зазначенням посади, з/п та цілі поїздки, довідка з банку, ксерокопія документів на нерухомість, потрібно здати відбитки пальців

Угорщина

35 EUR

10 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, виписка з банківського рахунка, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Греція

35 EUR

14 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, копія трудової книжки, довідка з банку, ксерокопія документів на нерухомість, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Ізраїль

$ 40

2 — 7 днів

Закордонний паспорт, внутрішній паспорт, 3 фотокартки, довідка з місця роботи, 2 анкети, довідка про фінансовий стан, медична страховка, авіаквитки в обидва кінці, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб або розлучення

Індія

$ 40

7 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета

Іспанія

65 EUR

Від 14 днів

Закордонний паспорт, 3 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи, копія ІК, копія свідоцтва про шлюб або розлучення, копія всіх сторінок внутрішнього паспорта, свого і дружини (якщо є), довідка з банку або копія тревел-чеків, підтвердження броні авіаквитків, ксерокопія медичної страховки

Італія

35 EUR

До 2 тижнів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи, копія внутрішнього паспорта, довідка з банку або копія тревел-чеків, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Кіпр

105 грн.

7 — 5 днів

Закордонний паспорт, фотокартка, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Куба

Від $ 30

Від 7 днів

Закордонний паспорт, фотокартка, анкета, копія внутрішнього паспорта, авіаквитки із закритою датою, підтвердження про бронь готелю

Марокко

160 грн.

7 днів

Закордонний паспорт, 3 фотокартки, анкета — 3 прим., копія 1-ї сторінки закордонного паспорта, довідка з місця роботи із зазначенням з/п

Польща

35 EUR

10 днів

Закордонний паспорт, фотокартка, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, виписка з банківського рахунка, свідоцтво про шлюб або розлучення, копія ІК

Словаччина

35 EUR

14 днів

Закордонний паспорт, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, виписка з банківського рахунка, копія свідоцтва про шлюб або розлучення

Франція

35 EUR

Від 7 днів

Закордонний паспорт, копія внутрішнього паспорта, 2 фотокартки, анкета, довідка з місця роботи із зазначенням з/п, виписка з банківського рахунка, копія свідоцтва про шлюб або розлучення, копія свідоцтва про народження дітей

Чехія

35 EUR

14 днів

Закордонний паспорт, фотокартки, анкета

Примітка. Посольства (консульства) всіх перелічених країн знаходяться в Києві. Про особливості оформлення документів у кожному конкретному випадку слід проконсультуватися в туристичному агентстві або безпосередньо в посольстві (консульстві).

 

Матеріал підготувала Олена Кедрус