07.12.2009

Слово державним органам. Як отримати державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам—підприємцям, не застрахованим у Фонді «тимчасової непрацездатності»

Стаття

Як отримати державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-підприємцям, не застрахованим у Фонді «тимчасової непрацездатності»

 

Якщо жінка-підприємець на загальній системі оподаткування чи на фіксованому податку не зареєструвалася добровільно у Фонді «тимчасової непрацездатності», чи має вона право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами? Де і як її отримати? Докладно про це ми розповімо в цій статті.

Людмила ГОНЧАРОВА, заступник начальника відділу соціальних допомог та житлових субсидій Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Документи статті

Закон № 2811

Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Порядок № 1751

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Закон № 2240

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

 

Умови призначення державної допомоги

Умови призначення та виплати державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами (далі — допомога) визначає

Порядок № 1751, розроблений та затверджений відповідно до Закону № 2811.

Право на отримання в органах праці та соціального захисту населення допомоги мають вагітні жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не сплачують страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд).

До речі: платники єдиного податку є автоматично платниками внесків до Фонду. Підприємці, які сплачують фіксований податок або знаходяться на загальній системі оподаткування, мають право застрахувати себе в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на добровільних засадах

(ст. 6 Закону № 2240).

Підставою для призначення допомоги є довідка встановленого зразка, яка видається лікувально-профілактичним закладом, де вагітна жінка перебуває на обліку.

Для одержання допомоги необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення (далі — управління)

за місцем реєстрації та надати такі документи:

1) заяву, що складається за формою, затвердженою Мінпраці (бланк заяви видається в управлінні);

2) довідку, видану лікувально-профілактичним закладом;

3) довідку Фонду про те, що жінка — суб’єкт підприємницької діяльності не сплачує страхові внески.

При собі також слід мати паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця.

Особи, які усиновили чи взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, подають рішення про усиновлення чи встановлення опіки.

Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в управлінні за місцем реєстрації.

Увага!

Допомога призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 8 Закону № 2811).

Допомога виплачується за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, що належать до 1 — 4-ї категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів і 90 — після пологів).

У разі ускладнених пологів зазначена допомога донараховується на підставі довідки встановленого зразка, виданої лікувально-профілактичним закладом.

Розмір допомоги жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, складає 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

 

 

Приклад розрахунку допомоги:

— розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць складає з 1 листопада 2009 року 744 грн. (ст. 54 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI (зі змінами));

— 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи — 186 грн.;

— тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — 126 календарних днів;

— середня кількість календарних днів у місяці — 30,5 днів;

— розрахунок допомоги: 186 грн. : 30,5 днів х 126 днів = 768,39 грн. одноразово.

До речі: розмір допомоги розраховується виходячи із прожиткового мінімуму, який був установлений у періоді, за який обчислюється допомога. Наприклад, якщо довідка лікувально-профілактичного закладу відображає період з 26 серпня по 29 листопада 2009 року, то за період з 26 серпня по 31 жовтня 2009 року (97 днів) застосовується прожитковий мінімум для працездатної особи з розрахунку на місяць у розмірі 669 грн. (діяв з 1 жовтня 2008 року по 31 жовтня 2009 року включно), а за період з 1 по 29 листопада 2009 року (29 днів) — 744 грн.

Розрахунок допомоги: (167,25 грн. : 30,5 днів х 97 днів) + (186 грн. : 30,5 днів х 29 днів) = 531,91+ 176,85 = 708,76 грн. одноразово.

 

 

Допомога обчислюється сумарно та призначається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

У разі народження мертвої дитини допомога виплачується на загальних підставах, а у разі викидня — не виплачується.

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується незалежно від одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У разі затвердження нового розміру прожиткового мінімуму розмір допомоги перераховується без звернення особи, якій вона призначена, з місяця набрання чинності актом законодавства, що встановлює новий прожитковий мінімум (

п. 57 Порядку № 1751).

Висновки

Підставою для призначення допомоги є довідка встановленого зразка, яка видається лікувально-профілактичним закладом, де вагітна жінка перебуває на обліку.

Допомога призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Розмір допомоги жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, складає 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.