02.02.2009

Поштова скринька. Як єдиноподатнику торгувати пивом без РРО?

Відповідь на запитання

Як єдиноподатнику торгувати пивом без РРО?

 

ЗАПИТАННЯ. Я, приватний підприємець на єдиному податку, відкрив піцерію. Чи можу в ній торгувати пивом без застосування РРО?

 

ВІДПОВІДЬ.

Так, без РРО підприємець на єдиному податку торгувати пивом може, але тільки на розлив. Звернемо увагу на три основних моменти.

По-перше,

Указ № 746 документ 1 забороняє єдиноподатникам будь-який вид торгівлі лікеро-горілчаною продукцією (стаття 7). У свою чергу, пиво відповідно до чинного законодавства не є алкогольним напоєм (Закон № 481 документ 2) і не належить до лікеро-горілчаної продукції, виходить, торгувати ним єдиноподатники можуть.

По-друге,

пункт 4 Заключних положень Закону № 2505 документ 3 установлює для єдиноподатників заборону на оптову торгівлю підакцизними товарами. А пиво хоч і не є алкогольним напоєм, але все одно є підакцизним (відповідно до Закону № 313 документ 4), тому торгувати ним на єдиному податку можна тільки вроздріб.

По-третє, підприємцям на єдиному податку дозволено у своїй діяльності не застосовувати РРО, знову ж таки, за винятком продажу підакцизних товарів (крім пива на розлив) —

частина 6 статті 9 Закону про РРО документ 5. Через те що пиво є підакцизним товаром, у загальному випадку при його продажу РРО мати потрібно. Разом із тим Закон про РРО дещо потурає єдиноподатникам — продавцям пива, зокрема:

1)

у разі роздрібної торгівлі продовольчими товарами та пивом у пляшках і бляшанках (за відсутності інших підакцизних товарів) РРО можна не використовувати, але при цьому обов’язково вести Книгу обліку розрахункових операцій (КОРО) і виписувати розрахункові квитанції (РК) установленого зразка (пункт 1 Переліку № 1336 документ 6);

2)

при реалізації пива на розлив ні РРО, ні КОРО з РК не потрібні (зрозуміло, якщо в продажу немає інших підакцизних товарів) — частина 6 статті 9 Закону про РРО. Однак у деяких кафе прийнято подавати на стіл келих і відкупорену пляшку пива — у нашому випадку ми не рекомендуємо діяти так. Для того щоб не було непорозумінь з перевіряючими, слід пам’ятати, що реалізація пива на розлив припускає таке:

— продаж здійснюється з кегів, бочок та інших великих ємностей;

— навіть якщо підприємець придбаває пиво в пляшках, продавати його краще в келихах, склянках тощо;

— ціни на пиво в меню доцільно зазначати з розрахунку за одиниці об’єму (наприклад, за 0,5 л, за 1 л), а не за пляшку.

Дотримуючись цих порад, підприємець убезпечить себе від тих перевіряючих, які можуть засумніватися в тому, що пиво продається на розлив, і сміливо працювати без РРО.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

2 Закон України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

3 Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

4 Закон України «Про ставки акцизного збору та ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.96 р. № 313/96-ВР.

5 Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

6

Перелік окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без використання реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.