01.06.2009

Поштова скринька. Як відображати у формі № 1ДФ доходи, виплачені у вигляді орендної плати?

Відповідь на запитання

Як відображати у формі № 1ДФ доходи, виплачені у вигляді орендної плати

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець орендує декілька приміщень у пересічних фізичних осіб і підприємців-єдиноподатників. Який код доходу потрібно зазначити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ для доходів фізичних осіб, які отримують орендну плату?

 

ВІДПОВІДЬ. Відображення доходів, отриманих пересічними громадянами від підприємця у вигляді орендної плати, залежить від об’єкта оренди.

Так, доходи, що виплачуються за оренду об’єкта нерухомості, відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ (далі — форма № 1ДФ) з кодом «08». Такі доходи обкладаються згідно з пунктом 9.1 Закону № 889, підприємець — орендар у цьому випадку є податковим агентом.

Зауважимо, що податкові органи іноді вимагають при регулярній виплаті орендної плати до графи 3 включати нараховану у звітному кварталі, але ще не виплачену суму доходу, тобто з відображенням у формі № 1ДФ однакових значень у графах 3 і 3а, 4 і 4а.

Проте, на нашу думку, для цього немає підстав, оскільки згідно з підпунктом 3.3 Порядку № 451 невиплачені суми можуть відображатися у графі 3 при регулярній виплаті виключно заробітної плати.

Якщо орендна плата виплачується підприємцю-єдиноподатнику, то можливі такі варіанти:

1) підприємець (орендар) виплачує єдиноподатнику дохід, пов’язаний з його підприємницькою діяльністю (вид діяльності зазначено у Свідоцтві про сплату єдиного податку). У такому разі податок з доходів не справляється, однак доходи, виплачені підприємцю-єдиноподатнику в межах його підприємницької діяльності (зазначеної у Свідоцтві), у формі № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «42». При цьому у графах 4 і 4а проставляються нулі;

2) підприємець (орендар) виплачує єдиноподатнику дохід, не пов’язаний з його підприємницькою діяльністю (вид діяльності відсутній у Свідоцтві про сплату єдиного податку). У такому разі підприємець зобов’язаний утримати податок з доходів і відобразити виплачені доходи (не пов’язані з підприємницькою діяльністю єдиноподатника) у формі № 1ДФ з ознакою доходу «08» (оренда) (як у випадку з пересічними громадянами).


Документи консультації

Закон № 899

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 451 — Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.