15.06.2009

Поштова скринька. Виплата заробітної плати із коштів, що надійшли у вигляді виручки та зняті з банківського рахунка на інші цілі

Відповідь на запитання

Виплата заробітної плати із коштів, що надійшли у вигляді виручки та зняті з банківського рахунка на інші цілі

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець отримав виручку на поточний рахунок, чи може він знімати гроші з цього рахунка на різні цілі (як власний дохід), а потім частину суми готівки спрямовувати на виплату заробітної плати працівникам?

 

ВІДПОВІДЬ. У цій ситуації підприємець зняв з поточного рахунка кошти, що надійшли у вигляді виручки, для одних потреб, але потім вирішив змінити їх цільове використання та видати з них заробітну плату.

У цьому випадку, незважаючи на «неправильне» використання коштів, підприємець нічого не порушив, оскільки сьогодні відсутня вимога використовувати готівкові кошти, отримані з банківського рахунка за грошовим чеком, виключно за цільовим призначенням. Тому ці кошти беззаперечно може бути спрямовано на заробітну плату працівникам (з каси підприємця).

При цьому суми утримань і нарахувань податків, страхових внесків до соціальних фондів, пов’язаних з виплатою зарплати, слід сплатити у строки, передбачені для виплати заробітної плати з готівкової виручки (детальніше див. «ВД», 2009, № 4, с. 9).