04.05.2009

Поштова скринька. Ремонт автомобілів і продаж запчастин: два єдиноподатники

Відповідь на запитання

Ремонт автомобілів і продаж запчастин: два єдиноподатники

 

ЗАПИТАННЯ. Я підприємець на єдиному податку, займаюся ремонтом автомобілів, будівля і земля — власні. Інший підприємець (родич) теж на єдиному податку, забезпечує мене запчастинами, причому склад його запчастин розміщено в моїй же будівлі. Як правильно оформити відносини з родичем-підприємцем?

Чи зобов’язаний я надавати замовникам (юридичним особам) договір або інші документи на отримання запчастин від іншого підприємця? Договір надання послуг ремонту від свого імені я завжди укладаю.

 

ВІДПОВІДЬ. Описані відносини підприємців цілком легальні, тому варто всього лише дотриматися деяких документальних формальностей, і претензій з боку податківців бути не повинно.

Загалом ситуація виглядає так: один єдиноподатник займається тим, що ремонтує автомобілі і здає частину своєї будівлі під склад, а другий — користується складом та займається купівлею-продажем запчастин. Виходячи з цього їм потрібно врахувати такі нюанси:

 

Операції

Підприємець-власник землі і будівлі
(діяльність — ремонт автомобілів),
єдиний податок

Підприємець-родич (діяльність — купівля-продаж запчастин), єдиний податок

1

2

3

Користування складом

Склад підприємця, що поставляє запчастини, розміщено в приміщенні підприємця-ремонтника, але на якій підставі? Підставою може бути договір оренди приміщення або договір позички, за яким родич-єдиноподатник отримає право користуватися складом безоплатно (стаття 827 ЦКУ). Цей договір підприємці можуть укласти між собою і як громадяни-фізособи, і як підприємці — різниці немає, оскільки жодних податкових наслідків він не викличе (ні податок з доходів, ні внески до фондів сплачувати не доведеться, оскільки доходу немає). Щоправда, якщо підприємець-позикодавець — платник ПДВ укладає договір позички, виступаючи в ньому як СПД, а не фізособа-громадянин, він повинен буде нарахувати і сплатити ПДВ виходячи зі звичайних цін.
До речі, якщо договір позички, згідно з яким у користування передається нерухомість,
укладено на строк 3 роки і більше, то його потрібно нотаріально посвідчити (статті 793
та 828 ЦКУ). Щоб уникнути цього обов’язку, можна укласти договір на строк менше 3-х
років, а потім своєчасно подовжувати
його

Якщо в договорі позички позикодавець виступатиме як підприємець (тобто зазначить номер свого свідоцтва про держреєстрацію), то у нього з’явиться новий вид діяльності «Здавання в позичку майна (нерухомості)». Оскільки дохід від цього виду діяльності не надходитиме (користування майном безоплатне), його можна не вносити до Свідоцтва про сплату єдиного податку, хоча в ідеалі новий вид діяльності краще внести довідка 1

Земля під складом

 

Підприємець, у якого є у власності земля, зобов’язаний сплачувати податок на землю. Але єдиноподатники від його сплати звільнені (стаття 6 Указу № 746) за умови, що використовують землю в підприємницькій діяльності.
Скоріше за все, у вашому випадку до єдиноподатника претензій не буде. Малоймовірно, але може статися, що податківці спробують змусити підприємця сплатити податок за частину землі, що знаходиться під переданим у позичку складом (мотивуючи тим, що позичка — непідприємницька діяльність).

Сперечатися з ними можна, якщо укласти договір позички як підприємцю і внести до Свідоцтва про сплату єдиного податку вид діяльності «Здавання в позичку майна (нерухомості)». Аргументи для вирішення спору на свою користь можна знайти в листі Держкомпідприємництва від 07.12.2006 р. № 8844, рішенні ВАСУ від 23.04.2007 р.
та у «ВД», 2008, № 17, с. 27

 

Передання запчастин і документи

Якщо вартість запчастин входить у вартість ремонту, то взаємодія двох підприємців у цьому разі найбільше нагадує відносини купівлі-продажу. Передання запчастин від підприємця-родича підприємцю-ремонтнику слід оформляти договором купівлі-продажу запчастин. Замовникам надавати цей договір не потрібно. З ними достатньо укласти лише договір на надання послуг ремонту.
Якщо ж вартість запчастин не включено у вартість послуг ремонту, а замовник купує
їх за свої кошти у другого підприємця, то потрібно оформити два договори
:
— один — на надання послуг ремонту (між підприємцем-ремонтником і замовником ремонту);
— другий — на купівлю запчастин (між підприємцем, що поставляє запчастини, і замовником ремонту).
Обидва договори слід передати замовнику.
Крім того, оплату слід приймати за двома квитанціями (рахунками):
— у першій зазначити вартість послуг ремонту і реквізити підприємця-ремонтника;
— у другій — вартість запчастин і реквізити родича-єдиноподатника. Причому підприємцю, який виконує ремонтні роботи, виступати посередником при продажу запчастин не варто, оскільки, на думку податківців, виручка, що пройшла через посередника транзитом, включається до виручки єдиноподатника з метою порівняння з межею 500 тис. грн.
(лист ДПАУ від 23.11.2006 р. № 13290/6/17-0416)

Облік номерних запчастин

Запчастини, які мають номер (двигун, шасі, кузов тощо), обов’язково потрібно обліковувати в журналі обліку надходження і реалізації номерних запчастин, а при їх продажу видавати покупцям довідку-рахунок (пункт 1.8 Правил № 228). Журнал і бланки довідок-рахунків можна отримати в ДАІ. При цьому журнал нумерується і прошнуровується. Кінці шнура на останній сторінці журналу фіксуються і скріплюються печаткою ГУ ДАІ МВС України

Продаж підакцизних
запчастин
та ГСМ

Здійснювати заміну масла, тосолу та інших ПММ у складі послуг з техобслуговування і ремонту автомобіля єдиноподатники мають право. З цим погоджуються навіть податківці (лист ДПАУ від 15.12.2003 р. № 6295/Л/17-0515)

Причепи масою понад 3,5 т, кузови та кабіни до транспортних засобів є підакцизними товарами (Закон № 216). Торгувати оптом довідка 2 підакцизними товарами єдиноподатникам заборонено (пункт 4 Прикінцевих положень Закону № 2505). Крім того, їм не можна продавати ПММ ні оптом, ні в роздріб (стаття 7 Указу № 746). Після першої такої операції єдиноподатники вважаються такими, що працюють на загальній системі

 

Отже,

на закінчення узагальнимо основне:

1)

у підприємця, що використовує склад, має бути договір на користування складом (найпростіше укласти договір позички приміщення);

2)

у підприємця-власника будівлі у Свідоцтві про сплату єдиного податку можна зазначити, крім виду діяльності «Послуги з ремонту автомобілів», ще й «Здавання в позичку майна (нерухомості)» (але якщо навіть і не зазначати, це нічим не загрожує);

3)

підприємець, який торгує запчастинами, повинен вести в спеціальному журналі облік придбання і продажу номерних запчастин (двигун, шасі, кузов). Проте підакцизними товарами (кузови і кабіни), а також будь-якими ПММ єдиноподатникам торгувати не можна;

4)

використовувати в процесі ремонту автомобілів тосол, масла та інші підакцизні матеріали, а також здійснювати їх заміну можна. Проте купувати їх потрібно на стороні, а не у свого родича-єдиноподатника (інакше він позбавиться права працювати на єдиному податку);

5)

якщо оплата запчастин у ході ремонту здійснюється за рахунок замовника, слід оформити і передати замовнику два договори і два рахунки:

— між замовником і підприємцем-ремонтником — на суму ремонту;

— між замовником і підприємцем, що поставляє запчастини, — на вартість запчастин.


Документи консультації

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон № 216

— Закон України «Про ставки акцизного збору на деякі транспортні засоби і кузови до них» від 24.05.96 р. № 216/96-ВР.

Закон № 2505

— Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV.

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Правила № 228

— Правила роздрібної торгівлі транспортними засобами і номерними агрегатами, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 31.07.2002 р. № 228.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Зміни до Свідоцтва про сплату єдиного податку вносяться, як правило, з нового кварталу. Заяву про внесення змін потрібно подати за 15 календарних днів до початку кварталу (

лист ДПАУ від 11.07.2006 р. № 3756/Ю/17-0415).

2 Як

опт може бути розцінено продаж такого товару замовнику-суб’єкту підприємництва навіть у тому разі, коли продається одиничний екземпляр. Річ у тім, що головну роль тут відіграє не кількість товару, а статус покупця. Якщо покупець є громадянином — торгівля вважається роздрібною, якщо суб’єктом господарювання (підприємцем або юридичною особою) — оптом. Тому краще не ризикувати, і в разі потреби підакцизні запчастини можна придбати на стороні (а не в родича-єдиноподатника, якому торгувати ними не можна).