02.11.2009

Слово державним органам. Деякі питання розірвання трудового договору з найманим працівником (працівник змінив прізвище, працівник зник, працівник (підприємець) помер)

Стаття

Деякі питання розірвання трудового договору з найманим працівником (працівник змінив прізвище, працівник зник, працівник (підприємець) помер)

 

Більшість питань укладення та розірвання трудового договору підприємця з найманим працівником чітко прописано в Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затвердженому наказом Мінпраці та соціальної політики України від 08.06.2001 р. № 260. Однак не на всі запитання ми знайдемо відповіді в цьому документі. Наприклад, у ньому ми не знайдемо, що робити, якщо працівник змінив прізвище, чи потрібно в цьому випадку переукладати трудовий договір? Що робити, якщо працівник (підприємець) помер, як у цьому випадку розірвати трудовий договір? І, нарешті, що робити, якщо працівник тривалий час не з’являється на роботі (просто зник). Допомогти розібратися з цими труднощами ми попросили працівника центру зайнятості Чуфістову Тетяну Володимирівну.

 

Що робити з трудовим договором, якщо працівник змінив прізвище?

Якщо працівник змінив прізвище, то підприємцю до моменту розірвання трудового договору з цим найманим працівником нічого робити не потрібно. А при розірванні трудового договору найманому працівнику при собі необхідно мати свідоцтво про взяття шлюбу, оскільки з урахуванням даних, зазначених у Свідоцтві й буде розірвано трудовий договір. До трудової книжки працівника відомості про зміну прізвища не заносяться.

 

Порядок розірвання трудового договору між фізичною особою — підприємцем і найманим працівником у разі смерті однієї зі сторін

У разі смерті роботодавця або найманої особи до центру зайнятості для розірвання трудового договору приходить роботодавець або найманий працівник і представник померлого з копією свідоцтва про смерть. При собі кожній стороні необхідно мати примірник трудового договору і паспорт. У цьому випадку в

пункті 17 трудового договору робиться такий запис:

«

Трудовий договір знято з реєстрації у зв’язку зі смертю роботодавця (найманої особи)».

У рядку «Дата розірвання трудового договору» проставляється дата смерті роботодавця (найманої особи).

У разі смерті роботодавця до трудової книжки працівника замість тексту «

Звільнено з роботи» переписується запис з пункту 17 трудового договору.

 

Якщо працівник не з’являється на роботі (зник)

У разі нез’явлення працівника до центру зайнятості для розірвання трудового договору справу можна вирішити лише через суд. Але спочатку роботодавцю потрібно спробувати відшукати зниклого працівника. З цією метою найманому працівнику за місцем його проживання надсилається письмове повідомлення. Якщо працівник не відреагував і на повторне повідомлення, можна діяти далі. Роботодавцю необхідно звернутися до суду з приводу зняття з реєстрації трудового договору з необхідними документами (поштовим повідомленням про запрошення до центру зайнятості працівника для розірвання трудового договору; документ (акт), який підтверджує відсутність певний час на роботі найманої особи, підписаний свідками).

Від редакції.

У «ВД», 2009, № 20 на с. 9 ми писали, що за повідомленням голови Держкомпідприємництва Олександри Кужель, Кабмін підтримав розроблений Держкомпідприємництва проект постанови «Про деякі питання застосування законодавства про працю фізичними особами — підприємцями». З прийняттям цієї постанови має вирішитися проблема розірвання трудового договору з найманим працівником: підприємця позбавили необхідності судового розгляду, а замість цього достатньо надіслати відповідний лист з повідомленням про вручення до центру зайнятості та найманому працівнику. Якщо протягом 7 днів працівник не звертається до центру зайнятості з поясненням причин, трудовий договір розривається. Однак на сьогодні згадану вище постанову поки що ніде не опубліковано (не відомо, чи прийнято її взагалі), так що нам, як і раніше, залишається чекати на найближчу її появу.