02.11.2009

Поштова скринька. Документальне оформлення товару, узятого на реалізацію

Відповідь на запитання

Документальне оформлення товару, узятого на реалізацію

 

ЗАПИТАННЯ. На продовження запитання про документи на товар, опублікованого у «ВД», 2009, № 19, с. 23, підприємець на фіксованому податку запитує: я беру товар на реалізацію за відсотки від фактичної реалізації. Якими документами потрібно оформляти таку діяльність?

 

ВІДПОВІДЬ. У «ВД», 2009, № 19 ми писали про товар, який підприємець спочатку придбаває у власність і тільки потім продає. Зрозуміло, у тій ситуації, щоб уникнути проблем, достатньо було мати договір купівлі-продажу (або акт закупівлі) і розрахунковий документ про оплату товару.

Однак у цьому випадку картина зовсім інша: підприємець не придбаває товар, а всього лише бере його на реалізацію. Зрозуміло, що такий товар залишається у власності особи, яка здала його. Отже, ми маємо справу з комісійною торгівлею: підприємець продає товар від свого імені, але за дорученням власника. Які документи потрібно оформляти при здійсненні комісійної торгівлі?

1. У момент отримання товару на реалізацію слід підписати з власником товару

договір комісії на продаж (орієнтовну форму такого договору див. у «ВД», 2009, № 11, с. 39). У договорі слід застерегти, що плата комісіонера становить певний відсоток доходу від продажу товару. Наявність письмового договору між підприємцями вимагають статті 51 і 208 ЦКУ.

2.

Приймаючи товар на комісію, потрібно вимагати від власника (якщо він — підприємець або юрособа) документи, які посвідчують якість і безпеку товару . А якщо товари підлягають обов’язковій сертифікації довідка 1, у документах на товар слід зазначити реєстраційні номери сертифікатів відповідності або свідоцтв відповідності та/або декларації про відповідність.

3.

Імпортні товари, які не підлягають обов’язковій сертифікації, приймаються за наявності гігієнічного висновку санітарно-гігієнічної експертизи (пункт 2.5 Правил № 37).

4.

При прийманні товарів на комісію на кожну одиницю товару (або на всі одиниці того самого товару) потрібно виписати квитанцію у двох примірниках і товарний ярлик, форму яких наведено в Інструкції № 343. Один примірник квитанції видається комітенту (власнику товару), інший залишається у комісіонера (продавця).

5.

При продажу товару кінцевому споживачу (громадянину) або суб’єкту господарювання бажано видати йому розрахунковий документ про приймання оплати (форму документа див. у «ВД», 2009, № 20, с. 14).

Усі ці документи мають бути в підприємця, скажімо так, в ідеалі. Але на практиці

головне — підписати договір комісії, щоб перевіряючі не пред’являли претензії до продавця через торгівлю бездокументним (нічийним) товаром і не намагалися його конфіскувати.

Ну і ще бажано відстежувати, чи не підлягають отримані товари обов’язковій сертифікації. Якщо так, то в договорі комісії слід зазначити необхідні реквізити всіх документів про відповідність. Інакше продавцю може загрожувати штраф за

статтею 23 Закону про захист прав споживачів у сумі 170 грн.

А ось про видачу розрахункового документа повинен подбати сам покупець. Якщо він такий документ не вимагає, підприємцю-продавцю за його невидачу жодні штрафи не загрожують.

І нарешті, що стосується виписування квитанцій і товарного ярлика, то за їх відсутність (тобто за порушення правил торгівлі) перевіряючі (Держспоживстандарт) можуть покарати продавця хіба що адмінштрафом за

статтею 155 КУпАП у розмірі від 17 до 170 грн., а за повторне протягом року порушення — від 85 до 459 грн. (стаття 2444 КУпАП).

Ось, власне, і все про документи. На закінчення звертаємо увагу на такий момент:

податківці, найімовірніше, наполягатимуть на тому, щоб підприємець для порівняння своєї річної виручки з граничною сумою, дозволеною при роботі на фікспатенті (119000 грн.), ураховував усю виручку, отриману від продажу товару, а не лише відсоток, який він залишає собі. Така їх позиція, звичайно, є незаконною, але підприємцю, який вирішив не погоджуватися з податківцями, потрібно приготуватися відстоювати свої права в суді (аргументи див. у «ВД», 2009, № 19, с. 17).

Документи консультації

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про захист прав споживачів

— Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

Правила № 37

— Правила комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затверджені наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків України від 13.03.95 р. № 37.

Інструкція № 343

— Інструкція про порядок оформлення суб’єктами господарювання операцій при здійсненні комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затверджена наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків України від 08.07.97 р. № 343.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Перелік продукції, яка підлягає обов’язковій сертифікації, затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання і споживчої політики від 01.02.2005 р. № 28.