16.11.2009

Що загрожує єдиноподатнику, якщо він не заповнюватиме графу «Витрати» Книги за формою № 10?

Відповідь на запитання

Що загрожує єдиноподатнику, якщо він не заповнюватиме графу «Витрати» Книги за формою № 10?

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на єдиному податку надає перукарські послуги. У Книзі за формою № 10 графа «Витрати» не заповнюється, записується лише виручка. Які штрафні санкції можуть застосувати до підприємця, якщо він узагалі не вестиме у Книзі за формою № 10 графу «Витрати»?

 

ВІДПОВІДЬ. Незважаючи на те що для єдиноподатників сума витрат не має значення (оскільки вони сплачують фіксовану ставку єдиного податку), їх зобов’язано заповнювати графу «Витрати» у Книзі за формою № 10. Про це прямо зазначено в пункті 8 Порядку № 599: «...платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів і…. При цьому обов’язковому заповненню підлягають лише графи «період обліку», «витрати на виробництво продукції», «сума виручки (доходу)», «чистий дохід».

Що ж загрожує єдиноподатнику, якщо він цю вимогу проігнорує, тобто просто не заповнюватиме у Книзі за формою № 10 графу «Витрати»?

Зрозуміло, у плані оподаткування — нічого, тобто жодних податків єдиноподатнику не донарахують, оскільки ставка фіксованого податку не залежить від суми доходів або витрат.

Щодо інших санкцій, то самим

Порядком № 599 відповідальності за незаповнення (неповне заповнення) Книги за формою № 10 не встановлено. Та й в інших законодавчих актах жодних штрафів за це немає.

Єдиним документом, на підставі якого податківці можуть оштрафувати підприємця в цьому випадку, є

КУпАП. Статтею 1641 КУпАП передбачено штраф за неналежне ведення обліку доходів і витрат у розмірі від 51 до 136 грн. (а за повторне протягом року порушення — від 85 до 136 грн. ).

Однак слід зауважити, що податківці останнім часом рідко обмежуються лише адмінштрафом. На їх думку, незаповнення підприємцем у Книзі за формою № 10 граф «Витрати» свідчить про більш серйозні порушення. Залежно від ситуації до підприємця можуть пред’являтися три види претензій (відразу зауважимо, що в будь-якому із зазначених випадків аргументи перевіряючих є помилковими). Причому такі претензії мають місце здебільшого при перевірці торговельних точок.

1.

Озброївшись листом ДПАУ від 03.03.2009 р. № 4364/7/23-7017/159, при перевірках торговельних точок податківці намагаються штрафувати підприємців за відсутність записів про придбані товари у графі «Витрати» Книги за формою № 10, посилаючись на Закон про РРО. На їх думку, наявність таких записів необхідна, оскільки вони є обліком товарів підприємцем. А за відсутність обліку товарів і за продаж необлікованих товарів Закон про РРО передбачає такі штрафи:

— за неведення обліку товарів — двократна вартість необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн.

(стаття 21 Закону про РРО);

— за продаж необлікованих товарів — двократна вартість необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн. (

стаття 20 Закону про РРО).

Однак насправді:

— по-перше, облік товарів підприємець вести не зобов’язаний (оскільки порядок обліку товарів для фізичних осіб — підприємців законодавством не встановлено, як того вимагає

частина 12 статті 3 Закону про РРО);

— по-друге,

Книгу за формою № 10 призначено виключно для обліку доходу та витрат підприємця, а не для обліку товарів. Отже, у разі неправильного її заповнення (або незаповнення) штрафувати підприємця за статтями 20 і 21 Закону про РРО податківці не мають права. Детальні аргументи на захист підприємця див. у «ВД», 2009, № 9, с. 29.

2.

Єдиноподатники вважають за краще не заповнювати графу «Витрати» у Книзі за формою № 10, оскільки вони не завжди мають документи на придбаний товар. А це, у свою чергу, є причиною для підозри у перевіряючих. Зокрема, вони вважають, що бездокументний товар було придбано не в суб’єктів господарювання, а у громадян, причому підприємець як податковий агент не утримав податок з доходів (ПДФО). У результаті загрожують стягнути ПДФО та накласти подвійний штраф за несвоєчасну його сплату відповідно до підпункту 17.1.9 Закону № 2181.

Про те, що довести своє припущення податківці нічим не зможуть, ми писали у «ВД», 2009, № 19, с. 23.

3.

На практиці зустрічаються навіть такі абсолютно абсурдні випадки, коли податківці, ґрунтуючись на незаповненні всього однієї графи Книги за формою № 10, а саме графи «Витрати» (якщо підприємець її зовсім не заповнював), доходять висновку, що неправильно ведеться вся Книга за формою № 10, отже, продовжують вони, оприбуткування готівки в ній є недійсною (незважаючи на те що виручка своєчасно та повною мірою записувалася підприємцем до графи «Виручка»). У результаті вони загрожують 5-кратним штрафом за неоприбуткування готівки , посилаючись на Методрекомендації № 210 (з яких, до речі, такого висновку можна дійти хіба що непрямо, та й то сили законодавчого акта вони не мають, оскільки їх навіть не зареєстровано в Мін’юсті, отже, в суді це буде слабким аргументом).

Зрозуміло, аргументи податківців не витримують жодної критики, і підприємцеві не складно буде відстояти свої права в суді, та чи варто відволікатися на судові тяжби та дебати з перевіряючими? Набагато простіше своєчасно записувати витрати до Книги за формою № 10 та автоматично уникнути таких проблем.

Нагадаємо, що для відображення витрат у Книзі за формою № 10 єдиноподатники, на думку податківців, повинні використовувати ті самі правила, що й підприємці на загальній системі оподаткування. А з урахуванням останніх віянь у ДПАУ про те, що у Книзі за формою № 10 ведеться не лише облік доходів і витрат, але й облік товарів, ці правила виглядають так:

витрати записуються до Книги за формою № 10 у день сплати коштів (лист ДПАУ від 03.03.2009 р. № 4364/7/23-7017/159). У принципі, єдиноподатники мають право записувати витрати загальною сумою за підсумками дня;

витрати записуються лише якщо є документ, що підтверджує факт їх оплати, і якщо вони пов’язані з господарською діяльністю (лист ДПАУ від 26.10.2004 р. № 20714/7/17-3117).

Документи консультації

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Порядок № 599

— Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

Методрекомендації № 210 — Методичні рекомендації щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг), затверджені наказом ДПАУ від 23.04.2009 р. № 210.