19.10.2009

Поштова скринька. Заповнення Книги за формою № 10 при роботі на загальній системі оподаткування

Відповідь на запитання

Заповнення Книги за формою № 10 при роботі на загальній системі оподаткування

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Чи зобов’язаний він щодня зазначати у Книзі за формою № 10 перелік товарів, призначених для продажу цього дня?

 

ВІДПОВІДЬ. Слід зазначити, що, по-перше, на законодавчому рівні досі не встановлено порядок заповнення Книги за формою № 10, тому у практичній діяльності підприємцям доводиться керуватися листом ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886, в якому викладено основні рекомендації податківців щодо заповнення цієї Книги.

По-друге, податківці користуються своїм правом уносити зміни до Книги за формою № 10, унаслідок чого вона може містити значно більше граф, ніж зазначено в додатку 10 до Інструкції № 12. Як бачимо, у нашому випадку податківці додали графу «Найменування товару».

Отже, звернемося до листа ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886. Виходячи з його рекомендацій можна дійти таких висновків:

1) якщо підприємець має найманих працівників-продавців

(реалізаторів), то кожний з них веде свою Книгу за формою № 10, а в кінці дня підприємець переносить підсумки з їх Книг за формою № 10 до своєї Книги за формою № 10. При цьому графа «Найменування товару», як і графи «Кількість виготовленої продукції, наданих послуг» та «Кількість проданої продукції (наданих послуг)», заповнюється лише в момент придбання товару. Причому підсумки за графами «Кількість» підбиваються один раз на квартал (у кінці кварталу) для визначення залишків товарів;

2) якщо ж підприємець найманих працівників-продавців не має

, тобто продаж товару він здійснює самостійно, то в цьому випадку заповнити Книгу за формою № 10 складніше. За кожною її графою потрібно щодня підбивати підсумки, а у графі 2 «Кількість виготовленої продукції, наданих послуг» зазначати товар, призначений для продажу цього дня. Отже, і у графі «Найменування товару» доведеться перелічити всі товари, виставлені на продаж.

Документ консультації

Інструкція № 12

— Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.