05.04.2010

Поштова скринька. Закупівля вторинної сировини в населення

Відповідь на запитання

Закупівля вторинної сировини в населення

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку є платником ПДВ і відповідно до отриманої ліцензії займається заготівлею вторинної сировини (полімерні відходи). Які документи мають оформлятися під час закупівлі за готівковий розрахунок вторсировини в населення?

 

ВІДПОВІДЬ. Оформляти розрахунковий документ під час видачі грошових коштів у разі приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту) повинні підприємці, які не звільнені законодавством від застосування РРО або КОРО і РК.

Що стосується підприємців-єдиноподатників, то згідно зі статтею 9 Закону про РРО вони мають право під час розрахунків зі споживачами не використовувати РРО, КОРО і РК (за винятком випадків, коли підприємець займається торгівлею підакцизними товарами, крім пива на розлив).

Тому під час видачі готівки за отриману вторинну сировину підприємець-єдиноподатник (який не торгує підакцизними товарами) може видавати розрахунковий документ, що засвідчує видачу грошових коштів, у довільній формі.

Реквізитами такого документа будуть дані підприємця (П. І. Б., ідентифікаційний номер, серія та номер свідоцтва про державну реєстрацію), дата і місце складання документа, найменування вторсировини, одиниця виміру або інша істотна характеристика, кількість, ціна за одиницю, загальна сума.

Зауважимо, що особи, які не звільнені від застосування РРО (КОРО і РК) під час приймання вторсировини (крім металобрухту), можуть видавати спрощені розрахункові квитанції № РК-2 за формою, наведеною в додатку 8 до Положення № 614 .

Підприємці на єдиному податку також можуть узяти цей документ за зразок для своїх довільних розрахункових документів.

 

Форма № РК-2

АААА N 000000

Усього ___<сума>___

 

АААА N 000000 ІД <код (номер)>

Усього _______<сума>_______

 

Спрощена розрахункова квитанція складається з двох частин — відривної частини та корінця.

Відривна частина спрощеної розрахункової квитанції повинна містити такі обов’язкові реквізити, як:

— серія та номер;

— ідентифікаційний номер згідно з ДРФО фізичної особи;

— напис «Усього» на загальну вартість усіх послуг, оплачених під час закупівлі вторсировини, за однією спрощеною розрахунковою квитанцією (тобто загальна сума виданих коштів).

У корінці спрощеної розрахункової квитанції можна не зазначати ідентифікаційний номер підприємця. Крім того, до бланка спрощеної розрахункової квитанції або корінця підприємець може додати й інші реквізити.


Документи консультації

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Положення № 614 — Положення про форму і зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.