02.08.2010

Поштова скринька. Чи повинні у підприємця дані декларації з ПДВ відповідати даним декларації про доходи

Відповідь на запитання

Чи повинні у підприємця дані декларації з ПДВ відповідати даним декларації про доходи

 

ЗАПИТАННЯ. Під час перевірки підприємця — платника ПДВ податковий інспектор порівнював дохід у Книзі за формою № 10 з обсягами поставок і податковим зобов'язанням у декларації з ПДВ. Чи обов'язково повинні збігатися ці дані та чи існує такий алгоритм звірки під час перевірок?

 

ВІДПОВІДЬ. Основою для відображення результатів обліку ПДВ у податкових деклараціях є Реєстр отриманих і виданих податкових накладних (далі — Реєстр). Саме у ньому відображається кожна операція підприємця з поставки товарів (робіт, послуг), обкладається вона ПДВ чи ні, яким документом обґрунтована (податковою накладною, ВМД тощо). Що стосується Книги за формою № 10, то вона не є реєстром для обліку ПДВ, на її підставі заповнюється декларація про доходи підприємця або Звіт єдиноподатника.

Причому в Реєстрі операції відображаються за правилом першої події, тобто залежно від того, що відбулося раніше: відвантаження товару (виконання робіт, надання послуг) чи надходження оплати, а у Книзі за формою № 10 — лише за фактом надходження виручки. Тому дані Реєстру та Книги за формою № 10, які відповідно переносяться у звітному періоді до декларації з ПДВ і декларації про доходи, можуть не збігатися.

Крім того, не всі доходи (виручка), які відображаються у Книзі за формою № 10, можуть бути отримані в результаті операцій, що обкладаються ПДВ. Детальні дані з обліку ПДВ надає Реєстр, а порівняння даних декларації про доходи та ПДВ може виявити лише наявні значні порушення в окремих випадках. Так, під час аналізу податкової звітності з ПДВ перевіряючі можуть запідозрити, що підприємець занизив податкові зобов'язання. У цьому випадку податківці можуть порівняти дані податкової декларації з ПДВ з окремими даними декларації про доходи фізичної особи. Це зазначено в підпункті 3.3 додатка 1 до Методрекомендацій № 23235.

Зауважимо, що

Методрекомендації № 23235 адресовано юридичним особам, однак такий підхід може бути застосовано і до підприємців, які декларують чималі суми ПДВ до відшкодування. Однак це неправильно.

Документ консультації

Методрекомендації № 23235

Методичні рекомендації щодо подвійної системи контролю перевірки податкових декларацій з податку на додану вартість платників — юридичних осіб, викладені в листі ДПАУ від 22.10.2009 р. № 23235/7/16-1116.