02.08.2010

Поштова скринька. Чи потрібно реєструвати в центрі зайнятості договір про надання послуг, укладений з підприємцем

Відповідь на запитання

Чи потрібно реєструвати в центрі зайнятості договір про надання послуг, укладений з підприємцем

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі (замовник) уклав договір про надання послуг з підприємцем на єдиному податку (виконавцем). Чи потрібно в цьому випадку підприємцю-замовнику реєструвати в центрі зайнятості договір про надання послуг, укладений з фізичною особою — підприємцем

 

ВІДПОВІДЬ.

У цьому випадку запитання стосується обов'язку підприємця — замовника робіт (послуг), «оформити» статус страхувальника у Фонді «безробіття». Нагадаємо, що страхувальниками та платниками внесків до Фонду «безробіття» є підприємці, які укладають з фізичними особами цивільно-правові договори про надання послуг або виконання робіт. При цьому вони повинні надати центру зайнятості певний пакет документів, у тому числі й укладений договір про виконання робіт (послуг).

Утім, зазначене є справедливим для договорів з пересічними громадянами (непідприємцями). Якщо ж виконавцем у договорі з підприємцем виступає фізична особа — підприємець, то в цьому разі інформувати центр зайнятості не потрібно, оскільки внески до Фонду «безробіття» у цьому випадку замовник не нараховує (лист Мінпраці від 16.02.2009 р. № ДЦ-03-1093/0/6-09). Однак у зазначеному листі представники Фонду «безробіття» наполягають на тому, що для підтвердження підприємницького статусу виконавця підприємець-замовник вимагав у такого виконавця копію Свідоцтва про держреєстрацію, а якщо підприємець є єдиноподатником, то й копію Свідоцтва єдиноподатника. Крім того, у договорі про виконання робіт (послуг) виконавець повинен виступати як фізична особа — підприємець.