16.08.2010

Поштова скринька. Податок з реклами в разі надання послуг з розміщення реклами на інтернет-сайті

Відповідь на запитання

Податок з реклами в разі надання послуг з розміщення реклами на інтернет-сайті

 

ЗАПИТАННЯ.

Приватний підприємець на єдиному податку епізодично надає послуги з розміщення реклами на своєму сайті та отримує грошові кошти за надані послуги. Чи повинен у такому разі підприємець сплачувати податок з реклами та подавати звітність?

 

ВІДПОВІДЬ. Відразу зазначимо, що статус платника єдиного податку не звільняє підприємця від сплати податку з реклами (у разі надання рекламних послуг).

Об'єктом обкладення податком з реклами є вартість послуг з виготовлення та розміщення реклами

(без урахування ПДВ).

Оскільки податок з реклами належить до

місцевих податків і зборів, конкретний розмір податку, а також строки подання звітності та сплати податку встановлюються рішенням органу місцевого самоврядування (за місцем реєстрації підприємця).

Як правило, сплата податку до бюджету здійснюється в такій послідовності

:

1) під час виставляння рахунка замовнику підприємець зазначає в ньому в тому числі суму податку з реклами (припустимо, сума до оплати 1005 грн., у тому числі вартість послуги з розміщення реклами — 1000 грн., податок з реклами — 5 грн. (0,5 %)). Під час оплати рахунка замовник (він же рекламодавець) перераховує податок з реклами розповсюджувачу реклами (у цьому випадку — підприємцю — власнику сайту);

2) отримуючи оплату за надані рекламні послуги, підприємець акумулює податок з реклами на своєму банківському рахунку;

3) у строки, визначені

Законом № 2181 і рішенням органу місцевого самоврядування, підприємець накопичений податок з реклами перераховує до місцевого бюджету.

Що стосується звітності з податку з реклами, то форму відповідного Розрахунку затверджено

наказом ДПАУ № 624. Розрахунок подається у строки, визначені підпунктом 4.1.4 Закону № 2181 для відповідного звітного періоду (місяць, квартал).

Документи консультації

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Наказ ДПАУ № 624

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми податкового розрахунку податку з реклами» від 24.12.2003 р. № 624.