07.06.2010

Поштова скринька. Чи зобов’язаний перевізник під час подання декларації з ПДВ додавати до неї вантажні митні декларації?

Відповідь на запитання

Чи зобов’язаний перевізник під час подання декларації з ПДВ додавати до неї вантажні митні декларації?

 

ЗАПИТАННЯ.

Підприємець займається міжнародними перевезеннями (зареєстрований як платник ПДВ). Під час подання декларації з ПДВ податківці вимагають від нього оригінали вантажних митних декларації (ВМД). Однак проблема в тому, що замовники не надають перевізнику ВМД. Що робити в такій ситуації?

 

ВІДПОВІДЬ. Цілком можливо, що проблема зумовлена саме тим, що при поданні декларації підприємець свої послуги з перевезення відобразив в рядку 2.1 «Експортні операції» декларації з ПДВ. При заповненні цього рядка в декларації податківці «автоматом» вимагають оригінали ВМД. У зв’язку з цим слід звернути увагу на таке: незважаючи на те, що цей рядок називається «Експортні операції», він не включає експорт послуг, оподатковуваних за ставкою 0 %, оскільки в Законі про ПДВ такі операції має бути відображено в рядку 2.2, а не в рядку 2.1 декларації. Таким чином, уникнути проблем з вимогою надати ВМД підприємцю не складно: достатньо заповнити замість рядка 2.1 рядок 2.2 «інші операції, які обкладаються за нульовою ставкою».

Якщо проблема не в заповненні рядка 2.1 декларації, тоді розбиратимемося далі.

З’ясуємо, чим керуються податківці, вимагаючи від платника ПДВ оригінал ВМД? Очевидно, вони мають на увазі експортні поставки (продаж товару за кордон) і посилаються на

пункт 4.2 Порядку № 166, де зазначено, що разом з декларацією з ПДВ у разі експортних поставок подається оригінал ВМД (примірник декларанта з позначкою «3/8» і з позначкою митниці про фактичне вивезення товару).

Але нагадаємо, що в нашій ситуації йдеться не про експортера (продавця товару), а про перевізника. У свою чергу,

перевізник не здійснює експортних поставок, його діяльність — це надання транспортних послуг, у тому числі й за межами України. Тому цілком логічно передбачити, що перевізник не зобов’язаний надавати ВМД. Чи це так? Розглянемо таблицю на с. 46.

Як бачимо,

при здійсненні міжнародних перевезень (у тому числі й за межами України), на відміну від експорту товарів, підтверджувати застосування нульової ставки з ПДВ і право на бюджетне відшкодування не потрібно (тобто законодавство не вимагає додавати ні ВМД, ні будь-які інші документи). З цим згодна навіть ДПАУ (лист ДПАУ від 27.01.2007 р. № 1561/7/16-1517-26).

Крім того, чинні нормативно-правові акти взагалі не передбачають для перевізника можливість отримання оригіналу ВМД довідка 2. Річ у тім, що відповідно до

пункту 7 Інструкції № 307 оригінал ВМД (аркуш з позначкою «3/8») після митного оформлення повертається декларанту (власнику товару, що експортується). І саме він (експортер), виконуючи пункт 4.2 Порядку № 166, зобов’язаний додати цей оригінал до своєї ПДВ-декларації (для підтвердження нульової ставки з експорту та отримання бюджетного відшкодування).

 

Експорт товарів

Транспортування товару за межами України

Ставка ПДВ при експорті товарів — 0 %.

Товари вважаються експортованими в разі якщо їх експорт підтверджено відповідним чином оформленою ВМД (підпункт 6.2.1 Закону про ПДВ)

Ставка ПДВ при міжнародних вантажоперевезеннях за межами України, тобто при перевезеннях на відстані:

— від пункту (місця) їх митного оформлення до пункту призначення (доставки) за межами України;

— між пунктами за межами України;

— від пункту їх відправлення (приймання до перевезення) за межами України до пункту їх митного оформлення на території Українистановить 0 % довідка 1 (підпункт 6.2.4 Закону про ПДВ).

Немає окремої вимоги про підтвердження перевезень будь-якими документами

 

Як бачимо,

Інструкцією № 307 не передбачено видачі перевізнику оригіналу ВМД, тому податківці на місці неправомірно вимагають її від підприємця.

Що ж робити підприємцю-перевізнику?

Є два варіанти:

1) відстоювати, уключаючи звернення до суду, своє право

подавати ПДВ-декларації без ВМД (навіть якщо в них заявлено бюджетне відшкодування ПДВ);

2) обрати мирний шлях

. Для цього:

— домовитися із замовником (експортером, товар якого везеться за кордон, або імпортером, товар якого везеться із-за кордону), щоб він при проведенні митного оформлення товару оформив

додаткову копію аркуша «3/8» ВМД для перевізника (це можна зробити на підставі підпункту 7.3 Інструкції № 307);

— пояснити податківцям суть проблеми та додавати до ПДВ-декларації не оригінал, а копію аркуша «3/8» ВМД, отриману від експортера.


Документи консультації

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Порядок № 166

— Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Інструкція № 307

— Інструкція про порядок заповнення вантажної митної декларації, затверджена наказом ДМСУ від 09.07.97 р. № 307.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Послуги з перевезення

митною територією України (з українського складу до пункту митного оформлення товару або з митниці на український склад) обкладаються ПДВ за ставкою 20 % (при цьому право на бюджетне відшкодування не виникає). Зрозуміло, що в контексті таких перевезень питання про необхідність ВМД не виникає, навіть якщо товар везеться на митницю для експортного оформлення (оскільки транспортні послуги надаються на території України, отже, обкладаються ПДВ у звичайному порядку).

2 Перевізник може мати

оригінал ВМД лише в одному випадку: якщо він одночасно є і перевізником, і експортером, тобто продає власний товар за кордон і самостійно вивозить його.