21.06.2010

Поштова скринька. Чи відображається у Книзі за формою № 10 повернення авансу

Відповідь на запитання

Чи відображається у Книзі за формою № 10 повернення авансу

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець у березні перерахував постачальнику передоплату за дві партії товару. Однак у квітні було вирішено придбати всього одну партію, у зв'язку з чим постачальник повернув підприємцю частину авансу. Чи потрібно записувати суму поверненого авансу до графи «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні, отримання власних коштів, раніше перерахованих постачальнику, не є доходом підприємця, тому у графі «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10 не відображається. Водночас якщо підприємець під час виплати авансу (у березні) відразу записав його суму до графи «Витрати» Книги за формою № 10, то у квітні цю суму потрібно виправити з урахуванням того, що частину сплаченого авансу повернуто постачальником. Про те, як здійснюються виправлення у Книзі за формою № 10, див. «ВД», 2010, № 7, с. 15.

Які аргументи можна навести на користь того, що повернений аванс не є виручкою? Вони досить прості:

1) якщо підприємець є єдиноподатником, то згідно зі статтею 1 Указу № 746 його виручкою є лише сума, отримана на поточний рахунок або до каси від операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Очевидно, що повернена сума авансу надходить не від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), а є всього лише поверненням власних коштів, раніше перерахованих постачальнику. Відповідно повернення авансу не є виручкою єдиноподатника, а отже, він не повинен відображатися у графі «Сума виручки (доходу)» Книги за формою № 10;

2) якщо підприємець працює на загальній системі оподаткування, то послатися на визначення виручки не вдасться, оскільки в Декреті про прибутковий податок немає чітко сформульованого визначення доходу для використання його при роботі на загальній системі оподаткування. Утім зрозуміло, що дохід — це певна економічна вигода, яка може надходити у вигляді грошових коштів, матеріальних або нематеріальних благ. У нашому ж випадку підприємець не отримує жодної вигоди, оскільки повернення авансу не дає прибутку (оскільки хоча кошти, раніше перераховані постачальнику, і повернулися, але водночас підприємець втратив право отримати від постачальника товари на цю суму).

Слід зауважити, що податківці в цьому питанні також досить лояльні і не примушують підприємців уключати до виручки суму поверненого авансу. Вони вважають, що до початку виконання договору (тобто до відвантаження товару) аванс усе ще належить покупцю, тому повернення авансу є поверненням власних коштів довідка 1 (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2005, № 22).


Документи консультації

Указ № 746

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Декрет про прибутковий податок

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 На відміну від повернення авансу при поверненні оплати за вже відвантажені товари податківці вимагають відображати виручку у Книзі за формою № 10 (наприклад, коли товари повернуто постачальнику у зв'язку з виявленням браку, а оплату за них повернуто покупцю). На наш погляд, і в цьому випадку виручку відображати не потрібно. Аргумент для єдиноподатників: гроші надходять не від продажу товарів, а у зв'язку з поверненням їх постачальнику, аргумент для підприємців на загальній системі: жодної економічної вигоди від повернення товарів покупець не отримує.