01.03.2010

Поштова скринька. Медичний огляд водіїв та податок з доходів

Відповідь на запитання

Медичний огляд водіїв та податок з доходів

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець займається міжміськими перевезеннями. Між підприємцем та медичною установою укладено договір на послуги лікаря, який проводить огляд водіїв перед рейсом та після нього. У договорі зазначено прізвище лікаря та проставлено його штамп, указано суму оплати за його послуги. Чи потрібно утримувати з доходу лікаря податок з доходів (ПДФО)?

 

ВІДПОВІДЬ. Щоб відповісти на поставлене запитання, насамперед розберемося, які існують законні варіанти отримання послуг від лікаря. Легально медичну практику лікар може здійснювати двома способами, якщо він:

— самостійно зареєструється приватним підприємцем та отримає ліцензію на здійснення медичної практики;

— перебуває у трудових відносинах з медичною установою, в якої є ліцензія на здійснення медичної практики (ліцензія видається на юридичну особу).

У випадку, що розглядається, наявний другий варіант: підприємець уклав договір на надання послуг з юридичною особою (лікарнею). Він також є працівником лікарні, перебуває з нею у трудових відносинах. Сума оплати за послуги лікаря — це не що інше, як оплата за договором, яку підприємець перераховує лікарні. Тому саме лікарня є податковим агентом, який має нараховувати та утримувати ПДФО з доходів свого найманого працівника (лікаря).