15.03.2010

Поштова скринька. Як єдиноподатнику обліковувати проценти за депозитом і проценти банку, нараховані на залишок коштів на поточному рахунку?

Відповідь на запитання

Як єдиноподатнику обліковувати проценти за депозитом і проценти банку, нараховані на залишок коштів на поточному рахунку?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець-єдиноподатник розмістив в банку депозит для суб’єктів малого бізнесу. У березні він достроково закрив депозитний договір і отримав вклад і проценти за депозитом. Чи потрібно у Звіті платника єдиного податку та у Книзі за формою № 10 відображати отримані проценти за депозитом як дохід?

Чи є для єдиноподатника доходом проценти банку на залишок на поточному рахунку, нараховані в кінці місяця, і чи відображати їх у Книзі за формою № 10?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед зазначимо, що проценти, про які йдеться (і за депозитом, і на залишок на поточному рахунку), не обкладаються податком з доходів (ПДФО) до 01.01.2013 р. (підпункти 4.2.12 і 22.1.4 Закону про податок з доходів).

Для цілей сплати єдиного податку отримання процентів також не має значення, оскільки щомісячна сума єдиного податку — величина постійна і не залежить від розміру доходу, отриманого єдиноподатником (потрібно лише, щоб річний дохід не перевищив 500 тис. грн. — стаття 1 Указу № 746).

Таким чином, отримання процентів не буде підставою виникнення у підприємця додаткових зобов’язань зі сплати податків.

Тепер розберемося з Книгою за формою № 10 і Звітом єдиноподатника.

Підприємець відкрив депозит саме як суб’єкт господарювання, а не як пересічний громадянин. Отже, проценти за депозитом є його доходом від підприємницької діяльності. У такому разі їх має бути відображено у Книзі за формою № 10, а звідти вони потраплять до Звіту єдиноподатника. Те саме стосується й процентів, нарахованих на залишок коштів на поточному рахунку, оскільки поточний рахунок також використовується для цілей провадження підприємницької діяльності.

Однак якщо бути послідовними, то важливо відмітити такий нюанс: у Свідоцтві про сплату єдиного податку, найімовірніше, не зазначено вид діяльності на зразок: «отримання процентів за вкладами». Таким чином, отримані проценти не належать до діяльності на єдиному податку, а звідси — повинні розцінюватися як дохід громадянина — фізичної особи (тобто непідприємницький дохід) та обкладатися ПДФО за правилами, установленими для громадян — фізичних осіб (нагадаємо, що до 01.01.2013 р. ПДФО із суми процентів не справляється).

У свою чергу, дохід громадянина не відображається в документах, що стосуються його підприємницької діяльності. Тому теоретично проценти за депозитом і на залишок на поточному рахунку ні до Книги за формою № 10, ні до Звіту єдиноподатника потрапляти не повинні.

Однак на практиці податківці вимагають, щоб сума процентів відображалася у Книзі за формою № 10 та у Звіті єдиноподатника

(лист ДПАУ від 03.06.2004 р. № 4400/6/17-3116). Щоб уникнути проблем з перевіряючими, краще таку їх вимогу виконати. Тим більше, оскільки депозит було відкрито на умовах, що застосовуються для суб’єктів малого підприємництва (тобто відкрито фізичною особою, яка виступала як єдиноподатник), шанси довести в суді, що проценти за депозитом — це не виручка єдиноподатника, малі. Ну а оскільки сума процентів (і за депозитом, і за поточним рахунком) потрапить до Звіту єдиноподатника, її слід ураховувати при розрахунку річної виручки єдиноподатника для цілей порівняння з межею в 500 тис. грн.

Що ж до основної суми депозиту (суми вкладених коштів), то вона не є доходом підприємця, і на це є дві причини:

1) основна сума депозиту не є виручкою єдиноподатника, оскільки надходить не від продажу товарів (робіт, послуг), як того вимагає

стаття 1 Указу № 746, а як повернення власних коштів підприємця;

2) вона не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи

(підпункт 4.3.23 Закону про податок з доходів).

Таким чином,

ні у Книзі за формою № 10, ні у Звіті єдиноподатника основна сума депозиту не фігуруватиме (зрозуміло, що вона не враховуватиметься і в річній виручці єдиноподатника).

Документи консультації

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Указ № 746 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99.