03.05.2010

Поштова скринька. Чи можна з підприємницького рахунка погасити позичку, оформлену на фізичну особу

Відповідь на запитання

Чи можна з підприємницького рахунка погасити позичку, оформлену на фізичну особу

 

ЗАПИТАННЯ. Працівник отримав від підприємства позичку (як фізична особа). Водночас він є підприємцем і має підприємницький поточний рахунок. Чи може він погасити позичку з такого рахунка (безготівкою)?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед нагадаємо, що підприємець може відкрити рахунок у банку, оформивши його одним із двох способів:

— на себе як на фізичну особу (без згадування підприємницького статусу);

— на себе як на суб’єкт господарювання (на підприємця).

Тепер повернемося до запитання. Як бачимо, підприємець відкрив рахунок у банку саме як суб’єкт господарювання, а не як фізична особа. На цьому рахунку він має певну суму коштів. І виникає запитання: куди можна ці кошти використовувати:

1) лише на ведення господарської діяльності;

2) як на ведення госпдіяльності, так і для задоволення особистих потреб (зокрема, для погашення позички, отриманої ним як найманим працівником — фізичною особою)?

Для того щоб розібратися, звернемося до Інструкції № 492, яка регулює порядок використання банківських рахунків. У пункті 7.7 цієї Інструкції йдеться про заборону використання рахунка, оформленого на фізичну особу, для підприємницьких цілей. А ось зворотної заборони немає, тобто в Інструкції № 492 ніде прямо не зазначено, що підприємцю заборонено використовувати свій рахунок для непідприємницьких цілей. І ніякої відповідальності за це немає.

Такий стан речей зрозумілий, оскільки головне для законодавця, щоб підприємець не приховував свою виручку на іншому (непідприємницькому) рахунку. А використання підприємницького рахунка для будь-яких (законних) цілей, у тому числі й для задоволення особистих потреб, не становить жодної загрози у плані ухилення від сплати податків.

У результаті можна зробити такий висновок:

підприємець може погасити позичку, перерахувавши грошові кошти зі свого підприємницького рахунка на рахунок підприємства;

підприємець може спочатку зняти зі свого рахунка готівку як свій дохід, а потім унести їх до каси підприємства на погашення позички.

І на закінчення зазначимо: незалежно від того, який варіант погашення позички обере підприємець, сплачену суму позички в підприємницькій діяльності відображати не потрібно (ні у Книзі за формою № 10, ні в інших документах).


Документ консультації

Інструкція № 492

— Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.