15.11.2010

Відповідальність за невнесення доплат до Пенсійного фонду єдиноподатником

Стаття

Відповідальність за невнесення доплат до Пенсійного фонду єдиноподатником

 

За підсумками III кварталу підприємці на єдиному податку повинні були здійснити доплати до пенсійного внеску до мінімального страхового внеску до 20 жовтня 2010 року. Що загрожує підприємцям, які не встигли доплатити, ми розповімо в цій публікації.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон про платіжні системи

— Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

Порядок № 2-4

— Порядок ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження платежів зі збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 19.01.2002 р. № 2-4.

 

Строки перерахування пенсійних доплат

Відповідно до

підпункту 4 пункту 8 Прикінцевих положень Закону № 1058 з липня 2010 року в підприємців-єдиноподатників знову з'явився обов'язок здійснювати доплати до Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) за себе (детальніше див. «ВД», 2010, № 15, с. 13).

Мінімальна сума такої доплати з урахуванням частини єдиного податку, що надходить до ПФУ (42 %), дорівнює мінімальному страховому внеску, тобто

33,2 % від суми мінімальної заробітної плати в кожному місяці.

Сума обов'язкової (мінімальної) доплати до ПФУ розраховується як різниця між сумою мінімального страхового внеску і 42 % суми єдиного податку.

Наприклад, сума мінімального страхового внеску за кожний місяць у липні — вересні 2010 року становила: 888 х 33,2 : 100 = = 294,82 грн. Припустимо, ставка єдиного податку підприємця — 200 грн., тоді частина єдиного податку, що перераховується до ПФУ (42 %), — 84,00 грн., отже, сума доплати за кожний місяць III кварталу становить: 294,82 - - 84 = 210,82 грн., за III квартал — 632,46 грн.

Для зручності читачів розраховані суми доплат ми публікували у «ВД», № 19, с. 9.

Уносити доплату підприємці зобов'язані раз на квартал — протягом 20 календарних днів, наступних після звітного кварталу. За III квартал 2010 року — не пізніше 20 жовтня 2010 року.

Водночас за бажанням підприємці можуть робити доплати щомісячно.

 

Як можуть виявити недоплати

Ще раз зазначимо, що перераховувати пенсійні доплати єдиноподатники зобов'язані. Тому якщо працівники ПФУ виявлять, що підприємець їх зовсім не сплатив або перерахував із запізненням, то штрафних санкцій йому не уникнути.

Виявити несплату внесків або їх прострочення працівникам органів ПФУ буде нескладно. По-перше, несвоєчасне надходження коштів до ПФУ відразу ж буде виявлено за даними особистого рахунку платника довідка 1.

По-друге, органами ПФУ щороку проводиться звірка розрахунків усіх платників станом на 1 січня

(пункт 9.3 Порядку № 2-4).

По-третє, працівники ПФУ можуть виявити несплату під час проведення планових або позапланових перевірок.

Як бачимо, підприємцям не слід грати з вогнем і потрібно своєчасно перерахувати пенсійні доплати.

 

Розмір штрафних санкцій

Таким чином, за

несплату (неперерахування), а також несвоєчасну сплату пенсійних внесків, а отже, і обов'язкових доплат до ПФУ за себе, підприємцям-єдиноподатникам загрожують штрафні санкції, передбачені пунктом 2 частини 9 статті 106 Закону № 1058, у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум.

Зверніть увагу:

штраф у зазначеному розмірі стягується незалежно від кількості днів прострочення (1 чи 10 днів). Одночасно зі штрафом на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків нараховується пеня в розмірі 0,1 % зазначених сум, розрахована за кожний день прострочення платежу (формулу розрахунку пені наведено в пункті 10.1 Інструкції № 21-1).

Наведемо приклад

розрахунку штрафних санкцій. Підприємець пропустив граничний строк перерахування доплати пенсійних внесків у сумі 632,46 грн. і сплатив її 25 жовтня 2010 року.

Сума штрафу становить:

632,46 х 10 : 100 = 63,25 грн.

Сума пені розраховується за такою формулою:

Y = S х K х 0,1 %,

де Y — сума пені, нарахована на фактично погашену суму недоїмки зі сплати страхових внесків і фінансових санкцій (округляється до другого знака після коми);

S — фактично погашена сума недоїмки зі сплати страхових внесків і фінансових санкцій;

К — кількість днів прострочення платежу.

Пеня нараховується з першого календарного дня, наступного за днем настання строку відповідного платежу, до дня його фактичної сплати включно.

Так, сума пені, яку повинен сплатити підприємець, становитиме:

632,46 х 5 х 0,1 : 100 = = 3,16 грн.

Загальна сума санкцій, яку буде нараховано підприємцю, складе:

63,25 + 3,16 = 66,41 грн.

 

Несплату (недоїмку) виявлено працівниками ПФУ

Припустимо, підприємець узагалі не перерахував суму доплати, і цей факт буде виявлено працівниками ПФУ в результаті звірки надходжень внесків або перевірки. У такому разі вона вважатиметься

недоїмкою, яку потрібно сплатити, крім нарахованих штрафу та пені.

Для цього єдиноподатнику буде

направлено вимогу про її погашення (перерахування доплати) за формою, наведеною в додатку 10 до Інструкції № 21-1. Причому згідно з частиною 14 статті 106 Закону № 1058 до вимоги про сплату недоїмки можуть бути включені суми пені та штрафів, застосування яких пов'язане з її виникненням і сплатою.

Відповідно до

пункту 8.3 Інструкції № 21-1 вимога вважається направленою фізичній особі, якщо її вручено особисто підприємцю або його законному представнику, або надіслано листом на його адресу за місцем проживання або останнім відомим місцем його перебування з повідомленням про вручення.

Після цього суму недоїмки має бути сплачено

протягом 10 робочих (не календарних) днів з дня отримання вимоги. Якщо ж підприємець вважатиме, що недоїмку йому нараховано неправильно або з інших причин порушено його права, то він повинен до закінчення 10-денного строку почати процедуру узгодження з органами ПФУ або оскарження до суду.

 

Як сплачуються штрафні санкції та пеня

Цілком природно, що за ситуації, коли строки сплати пенсійної доплати пропущено й при цьому підприємець вирішить сам унести недоїмку, у підприємців виникне запитання: чи потрібно самому собі нараховувати штрафні санкції та як їх сплачувати?

Відповідь на це запитання можна знайти в

листі ПФУ від 18.02.2008 р. № 2750/03-30. У ньому зазначено, що згідно з частиною 13 статті 106 Закону № 1058 рішення про нарахування пені та накладення штрафів виносять посадові особи виконавчих органів ПФУ. А потім ці рішення протягом 3 робочих днів з дня їх винесення направляються страхувальнику (підприємцю).

Тому

платники самостійно не здійснюють розрахунок суми штрафів за несплату або несвоєчасну сплату пенсійних внесків.

Що стосується розрахунку пені, то про це прямо зазначено в

пункті 10.4 Інструкції № 21-1: нарахування пені здійснюється органами ПФУ.

Сплата штрафних санкцій і пені відбувається за такими правилами. Орган ПФУ виявляє прострочення платежу та приймає рішення про застосування до підприємця штрафних санкцій і пені. Це рішення оформляється за формою, установленою в

додатку 14 до Інструкції № 21-1, в ньому зазначаються нараховані суми штрафних санкцій, пені та реквізити рахунків, на які вони сплачуються. Протягом 3 робочих днів з дня прийняття рішення надсилається страхувальнику з повідомленням про вручення.

Підприємець повинен сплатити зазначені суми

протягом 10 робочих днів (зверніть увагу: не календарних, а робочих) з дня отримання відповідного рішення. Якщо ж він виявить, що санкції нараховано неправомірно або неправильно розраховано, він може почати процедуру його оскарження, однак повинен встигнути з її початком до закінчення 10-денного строку. У цьому випадку строки сплати штрафів і пені припиняються до винесення вищим за рівнем органом ПФУ або судом рішення у справі.

Рішення органів ПФУ про сплату штрафних санкцій та пені (недоїмки) є виконавчим документом. Це означає: якщо платник не виконає рішення, однак і не оскаржить його, воно передається до органів державної виконавчої служби для примусового виконання.

 

Хто несе відповідальність, якщо строк пропущено з вини банку

Ми рекомендуємо підприємцям не баритися з перерахуванням обов'язкової доплати до ПФУ. Однак, якщо він сплачує її в останній день установленого строку (20 жовтня 2010 року), то є ймовірність, що на рахунки ПФУ гроші надійдуть лише наступного дня (пізніше граничного строку).

Для того щоб розібратися, чи буде в цьому випадку покарано підприємця або банк, слід визначити, в який момент пенсійні внески визнаються сплаченими: у день подання платіжного доручення до банку чи в день, коли кошти фактично надійдуть на рахунок ПФУ.

Згідно з

частиною 9 статті 20 Закону № 1058 у разі перерахування пенсійних внесків у безготівковій формі днем їх сплати є день списання банком коштів з рахунка страхувальника, незалежно від того, коли ці кошти було зараховано на рахунок ПФУ.

Таким чином, якщо банк списав гроші з рахунка підприємця 20 жовтня, то вважається, що підприємець сплатив внески у строк

і штраф за затримку сплати пенсійних внесків йому не загрожує.

При цьому не має значення, коли ці кошти фактично надійшли на рахунок ПФУ, оскільки за несвоєчасне їх зарахування на рахунок ПФУ відповідальність покладається вже на банк. Такої ж думки дотримуються й фахівці ПФУ

(лист Головного управління ПФУ в м. Києві від 11.06.2007 р. № 9688/03).

Утім, банки не завжди зобов'язані списувати кошти з рахунків клієнтів того самого дня, коли їм подано платіжне доручення. Проаналізувавши норми

Закону про платіжні системи, можна дійти такого висновку: підприємця не може бути визнано винним у несвоєчасній сплаті пенсійних внесків лише в тому разі, якщо він виконав одну з двох умов:

1) подав платіжне доручення до закінчення операційного часу банку

та в договорі на відкриття банківського рахунка не зазначено, що платіжне доручення, подане протягом операційного часу, може виконуватися не відразу, а протягом декількох днів. У такому разі банк зобов'язаний списати гроші з рахунка клієнта того ж дня, коли отримав від нього платіжне доручення;

2)

подав платіжне доручення після закінчення операційного часу банку, але в договорі на відкриття банківського рахунка зазначено, що платіжне доручення, яке надійшло після операційного часу, має бути виконане в день його надходження (стаття 8 Закону про платіжні системи) .

 

Висновки

За несплату (неперерахування), а також несвоєчасну сплату пенсійних внесків, а отже, й обов'язкових доплат до ПФУ за себе, підприємцям-єдиноподатникам загрожують штраф у розмірі 10 % несплачених сум і пеня.

Підприємець повинен сплатити зазначені суми протягом 10 робочих днів з дня отримання відповідного рішення органу ПФУ. Якщо ж він виявить, що санкції нараховано неправомірно або неправильно розраховано, то може почати процедуру його оскарження, однак повинен встигнути з її початком до закінчення 10-денного строку.

Якщо підприємець не здійснить обов'язкову доплату та її буде виявлено органом ПФУ, то йому буде направлено вимогу про погашення недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Вимогу про сплату недоїмки також має бути виконано протягом 10 робочих днів або погоджено в ПФУ, або оскаржено до суду.

Можлива ситуація, коли підприємець зробить доплату «останньої хвилини» і кошти надійдуть на рахунок ПФУ, коли строк сплати мине. Якщо це станеться з вини банку, а не підприємця, тоді фінансові санкції застосовуються до банку.


Довідкова інформація (довідка)

1 На особовому рахунку (у вигляді електронного документа) формується інформація про розрахунки з ПФУ кожного платника, дані особових рахунків узагальнюються в картках.