18.10.2010

Поштова скринька. Штрафні санкції за порушення порядку декларування оптових цін у разі торгівлі соняшниковою олією

Відповідь на запитання

Штрафні санкції за порушення порядку декларування оптових цін у разі торгівлі соняшниковою олією

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець займається оптовою торгівлею соняшниковою олією, граничний рівень торговельної надбавки на цей продукт установлено в розмірі 10 %. Продажні ціни, які встановлював підприємець, не перевищували цю надбавку щодо цін постачальника (виробника). Водночас перевірка державної інспекції з контролю за цінами виявила порушення, за яке підприємцю загрожують штрафні санкції згідно зі статтею 14 Закону № 507 . Порушенням визначили те, що він, підвищуючи ціни більш ніж на 1 %, не декларував цю зміну відповідно до Порядку № 1222.

Чи правомірні вимоги перевіряючих, якщо підприємець не перевищував надбавку в 10 %?

 

ВІДПОВІДЬ. Перш ніж відповісти на запитання, чи правомірно до підприємця застосовувалися штрафні санкції за порушення дисципліни цін, поговоримо про способи державного регулювання цін. Нагадаємо: згідно зі статтею 9 Закону № 507 його застосовують до ресурсів, які суттєво впливають на загальний рівень і динаміку цін на товари та послуги, що мають вирішальне соціальне значення, а також на продукцію (товари, послуги), виробництво яких зосереджено на підприємствах, що займають монопольне (домінуюче) становище на ринку.

Відповідно до статті 191 ГКУ держрегулювання цін здійснюється в таких формах:

1) установлення фіксованих державних і комунальних цін;

2) установлення граничних рівнів цін;

3) установлення граничних рівнів торговельних надбавок і постачальницьких винагород;

4) установлення граничних нормативів рентабельності;

5) запровадження обов'язкового декларування зміни цін (регламентує Порядок № 1222).

Як бачимо, гранична торговельна надбавка та обов'язкове декларування є двома видами державного регулювання цін.

Розглянемо це детальніше. Відповідно до статті 4 Закону № 507 перелік продукції (товарів, послуг), ціни на яку регулюються, затверджує Кабмін. У свою чергу, повноваженнями з регулювання цін і тарифів на окремі види продукції (робіт, послуг) наділено органи державної влади (місцеві органи).

Так, згідно з Повноваженням № 1548 у кожній територіально-адміністративній одиниці України відповідним нормативно-правовим актом може бути запроваджено заходи держрегулювання ціноутворення, зокрема встановлено граничні надбавки. Їх повинні дотримуватися суб'єкти господарської діяльності, які працюють на цій території.

Порядок здійснення декларування зміни цін

прописано в Порядку № 1222. Декларуванню підлягають зміни оптово-відпускних цін, коли ціни збільшуються протягом місяця більш ніж на 1 % на певні продовольчі товари, зокрема соняшникову олію.

Норми

Порядку № 1222 поширюються на виробників зазначених вище продовольчих товарів і суб'єктів господарювання, які займаються їх оптовою реалізацією, у тому числі й фізичних осіб — підприємців (роздрібні торговці не декларують підвищення своїх цін, що підтверджується листом Мінекономіки від 05.11.2008 р. № 3804-24/34).

Порядок № 1222

повинні застосовувати продавці, що працюють на території адміністративно-господарської одиниці, на якій відповідним рішенням обладміністрації (Ради міністрів АР Крим, адміністрацій міст Києва та Севастополя) запроваджено таке декларування.

Стисло суть декларування полягає в попередньому погодженні майбутнього підвищення ціни більш ніж на 1 % на зазначені вище продовольчі товари виробниками (суб'єктами торговельної діяльності) зі своєю обладміністрацією (Радою міністрів АР Крим, адміністраціями міст Києва та Севастополя).

Порядок декларування зміни цін здійснюють таким чином. Продавець у разі збільшення ціни більш ніж на 1 % за місяць не пізніше ніж за 3 робочих дні подає до територіального органу Держцінінспекції документи, зазначені в

пункті 4 Порядку № 1222.

За результатами аналізу цих документів територіальний орган Держцінінспекції протягом 2 днів видає письмовий висновок. Його разом з проектом Декларації зміни оптово-відпускних цін реалізатора (

додаток 2 до Порядку № 1222) продавець подає до відповідної місцевої ради.

Територіальний орган Держцінінспекції може відмовити в наданні висновків щодо економічного обґрунтування рівнів оптово-відпускних цін у разі:

1) неподання виробником (продавцем) повного комплекту документів, зазначених у

підпунктах 3 і 4 Порядку № 1222;

2) неналежного оформлення таких документів;

3) необґрунтованості необхідності зміни оптово-відпускних цін довідка 1.

Застосовувати змінені ціни виробник і продавець можуть лише з дати погодження декларацій уповноваженим органом.

У свою чергу, продавець може оскаржити рішення територіального органу Держцінінспекції або місцевої ради в законодавчо встановленому порядку.

У

листі Держцінінспекції від 27.10.2009 р. № 200/7-6/5099 зазначено: якщо підвищення ціни не задекларовано (не погоджено), то до суб'єктів господарювання може бути застосовано штрафні санкції, а посадових осіб може бути притягнуто до адміністративної відповідальності.

Підприємці не є посадовими особами, тому адмінштраф їм не загрожує, а лише санкція на підставі

статті 14 Закону № 507, за якою вся необґрунтовано отримана сума виручки внаслідок порушення державної дисципліни цін підлягає вилученню в дохід відповідного бюджету, і, крім того, до позабюджетних фондів місцевих рад стягується штраф у двократному розмірі необґрунтовано отриманої суми виручки.

Необґрунтовано отримана суб'єктом господарювання сума виручки обчислюється як різниця між фактичною виручкою від реалізації продукції та її вартістю за цінами, сформованими згідно з вимогами законодавства.

Як бачимо, штрафи є значними, тому ігнорувати декларування цін підприємцю не варто, навіть якщо підприємець не перевищив торговельну надбавку.


Довідкова інформація (довідка)

1 Для розрахунку ціни з метою визначення її зростання для її декларування можна використовувати

Порядок № 373. У цьому документі наведено механізм формування оптової ціни виробником, однак його може бути взято за основу оптовиком (лист Держцінінспекції від 27.10.2009 р. № 200/7-6/5099).

 

Документи консультації

ГКУ —

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Закон № 507

— Закон України «Про ціни та ціноутворення» від 03.12.90 р. № 507-XII.

Порядок № 1222

— Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затверджений постановою КМУ від 17.10.2007 р. № 1222.

Повноваження № 1548

— Повноваження органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад з регулювання цін (тарифів), наведені в додатку до постанови КМУ від 25.12.96 р. № 1548.

Порядок № 373 — Порядок формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, затверджений постановою КМУ від 17.04.2008 р. № 373.