18.10.2010

Поштова скринька. Відображення виплат громадянам у формі № 1ДФ

Відповідь на запитання

Відображення виплат громадянам у формі № 1ДФ

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець бере на реалізацію за договором комісії товари (вживані) у пересічних громадян (непідприємців). Чи повинен він під час виплати доходів за реалізований товар утримувати податок з доходів фізичних осіб, чи потрібно відображати такі виплати у формі № 1ДФ та з якою ознакою доходу?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємці, які виплачують доходи пересічним фізичним особам, є податковими агентами, котрі зобов'язані утримати з них податок з доходів і перерахувати його до бюджету. Отже, виплачуючи суму, отриману від реалізації товару (за мінусом комісійної винагороди), підприємець повинен спочатку утримати з неї податок з доходів за ставкою 15 % (за рахунок такого громадянина). Згідно з підпунктом 8.1.4 Закону про податок з доходів, якщо дохід виплачується готівковими коштами з каси податкового агента, то податок з доходів перераховується протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати.

Відповідно до пункту 19.2 Закону про податок з доходів особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати звітність за формою № 1ДФ. Зокрема, ідеться і про підприємців, які здійснюють виплати фізичним особам і при цьому зобов'язані утримувати та перераховувати податок з доходів.

Правила заповнення форми № 1ДФ встановлено Порядком № 451, вона подається до органу державної податкової служби за місцем проживання фізичної особи — податкового агента. Форма № 1ДФ заповнюється окремо за кожний квартал і подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Фізичні особи, які є податковими агентами, зобов'язані відображати всю інформацію, передбачену формою № 1ДФ, про нараховані та виплачені фізичним особам доходи. Крім сум виплаченого доходу, утриманого (перерахованого) податку, у формі № 1ДФ потрібно зазначити ознаку доходу відповідно до довідника, наведеного в додатку до Порядку № 451 (він містить 66 кодів ознак доходів).

Дохід, виплачений від реалізації товарів, узятих на комісію у громадян (вживаних), зазначається у формі № 1 ДФ з ознакою 14 «Інші доходи».


Документи консультації

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 451

— Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.