20.06.2011

Поштова скринька. Нюанси обліку витрат у загальносистемника: як відображати витрати на матеріали при будівництві (виробництві)

Відповідь на запитання

Нюанси обліку витрат у загальносистемника: як відображати витрати на матеріали при будівництві (виробництві)

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Вид діяльності — будівництво.

8 лютого 2011 року він уклав договір на виконання робіт і отримав від замовника аванс. 11.02.2011 р. підприємець придбав матеріали, а до 25.02.2011 р. частину робіт за договором було завершено. На цю саму дату із замовником було підписано акт приймання-передачі виконаної частини робіт. Остаточний розрахунок за актом відбувся в березні. Коли можна включити до витрат матеріали, куплені та використані в лютому?

Обсяг робіт за договором значний і розрахований на декілька місяців, тому в березні — квітні буде така сама ситуація. Що треба було робити в березні?

З II кварталу 2011 року матеріали, придбані у фізичної особи — єдиноподатника, не можна відносити на витрати. А чи можна це робити, якщо розглядати її як пересічну фізичну особу? Якщо так, то які документи від неї вимагаються? І чи потрібно, крім ПДФО, нараховувати на суму закупівлі ЄСВ? Чи будуть персоніфікованими такі платежі?

 

ВІДПОВІДЬ. Вартість куплених у лютому матеріалів можна віднести до витрат відразу ж у лютому. Згідно з Порядком № 1025 у графі 5 Книги ОДВ відображається вартість придбаних матеріалів на підставі:

1) платіжного доручення про оплату вартості матеріалів;

2) товарно-транспортної накладної або податкової накладної (чи іншого документа, що підтверджує факт отримання товарів на склад). Утім, навіть якщо такого документа немає, вартість матеріалів усе одно можна відобразити у графі 5 Книги ОДВ. Головне, щоб вони вже були на складі, оскільки підпункт 139.1.3 Податкового кодексу забороняє включати до складу витрат суми передоплат.

Далі є два варіанти дій — сміливий і обережний.

Сміливий варіант

полягає в такому: як тільки матеріали передано у виробництво, їх вартість відразу можна записувати до графи 6 Книги ОДВ (якщо ж підприємець вирішив заповнювати цю графу раз на місяць, то вартість матеріалів можна зазначити в ній за підсумками лютого, тобто того місяця, в якому матеріали надійшли на будівельний майданчик).

При цьому

дата підписання акта приймання-передачі будівельних робіт не має значення, оскільки собівартість матеріалів, на відміну від собівартості товарів, потрапляє до графи 6 Книги ОДВ у момент передачі матеріалів у виробництво, а не в момент продажу виготовленої з них продукції, робіт або послуг. Це випливає з Порядку № 1025 і самої назви графи 6 Книги ОДВ: «Витрати виробництва та обігу, у тому числі, товарів, що реалізовані, товарно-матеріальних цінностей, що використані у виробництві продукції (грн.)».

Щоправда, податківці можуть мати протилежну думку та вимагати, щоб записи до графи 6 Книги ОДВ потрапляли лише після отримання доходу (оплати).

Тому

обережний варіант (для тих, хто не бажає сперечатися з перевіряючими та відстоювати свої права) такий: вартість матеріалів, витрачених у лютому, потрібно відображати у графі 6 Книги ОДВ лише після отримання оплати від замовника за частину робіт, тобто в березні.

Що стосується частини робіт, що проводяться

в березні, то стосовно них слід діяти аналогічним чином:

у момент закупівлі матеріалів (та їх отримання) — зазначити їх закупівельну вартість у графі 5 Книги ОДВ;

— у момент отримання оплати від замовника, тобто у квітні, — зазначити цю саму суму у графі 6 Книги ОДВ (якщо підприємець обере сміливий варіант дій, то вартість витрачених матеріалів можна відобразити у графі 6 Книги ОДВ у момент передачі їх на будмайданчик або за підсумками березня).

Тепер розглянемо запитання, пов’язане

з придбанням матеріалів у фізичної особи — єдиноподатника. Отже, з 01.04.2011 р. їх вартість, дійсно, не можна включати до витрат (підпункт 139.1.12 Податкового кодексу). Але якщо скласти договір (на закупівлю матеріалів) з єдиноподатником не як з підприємцем, а як з пересічною фізичною особою (громадянином), то вартість матеріалів до витрат включити можна, оскільки в Податковому кодексі немає заборони на включення до витрат вартості товарів (робіт, послуг), придбаних у громадян — фізичних осіб (непідприємців). Однак при цьому слід мати на увазі деякі нюанси:

— по-перше,

у такому договорі єдиноподатник повинен зазначити лише дані паспорта та реєстраційний номер облікової справи (ІНН), але в жодному разі не згадувати реквізити свого Свідоцтва про держреєстрацію та Свідоцтва єдиноподатника;

— по-друге, краще

виключити зі Свідоцтва єдиноподатника такий вид діяльності, як оптова торгівля (робити це необов’язково, однак в ідеалі такі дії забезпечать право на витрати у покупця-будівельника та дозволять уникнути можливих сумнівів перевіряючих у тому, що договір купівлі-продажу матеріалів укладено не з громадянином, а з фізичною особою — єдиноподатником);

— по-третє, під час купівлі матеріалів підприємцю-будівельнику бажано скласти

акт закупівлі ;

— по-четверте, оплачуючи матеріали, покупець (будівельник) повинен буде утримати ПДФО з фізичної особи — продавця (тобто з єдиноподатника) за ставкою 5 % (

пункти 167.2 і 173.1 Податкового кодексу). Простіше кажучи, продавець недоотримає на руки 5 % вартості матеріалів — ці гроші покупець зобов’язаний перерахувати до бюджету у вигляді ПДФО;

— по-п’яте, покупець зобов’язаний відобразити виплату фізичній особі (тобто єдиноподатнику)

у звіті за формою № 1ДФ з ознакою доходу «105» (доходи від операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна);

— по-шосте,

не потрібно нараховувати та утримувати ЄСВ при оплаті за матеріали, оскільки такі операції не є об’єктом для нарахування ЄСВ (нагадаємо, що ЄСВ нараховується лише при виплаті винагороди за договорами робіт або послуг — частини 1 і 3 пункту 1 статті 4 Закону про ЄСВ).

На закінчення додамо таке:

у липні 2011 року КМУ планує прийняти зміни до Податкового кодексу, зокрема, дозволити юридичним особам і підприємцям на загальній системі включати до витрат вартість товарів, робіт або послуг, придбаних у фізичних осіб — єдиноподатників. Тому ситуація ще може змінитися на краще. Сподіваємося, що так воно і станеться.

Документи консультації

Податковий кодекс

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ЄСВ

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 1025 — Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1025.