21.03.2011

Поштова скринька. Придбання товарів в єдиноподатника

Відповідь на запитання

Придбання товарів в єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Чи матиме підприємство (приватний підприємець на загальній системі) право на витрати в разі, якщо передоплату підприємцю-єдиноподатнику перераховано в I кварталі 2011 року, а товар буде отримано (акт підписано) у II кварталі?

 

ВІДПОВІДЬ.

Очевидно, витрат не буде ні в I кварталі 2011 року, ні в наступних кварталах. Принаймні так уже стверджують податківці. Розділ III Податкового кодексу застосовується при розрахунках з бюджетом, починаючи з доходів і витрат, отриманих і проведених з 01.04.2011 р. Ураховуючи, що перша подія перерахування передоплати єдиноподатнику відбулася до 01.04.2011 р., можна було б говорити, що заборона на включення до витрат у цьому випадку не працює.

Однак податківці не погоджуються з таким тлумаченням. На офіційному сайті ДПАУ (Єдина база податкових знань) є відповідь на таке саме запитання, і податківці в ній стверджують, що витрат не буде. Тому там, де це можливо, бажано намагатися в I кварталі 2011 року отримати передоплачені товари, підписати акти виконаних робіт, щоб устигнути відобразити такі витрати за старими правилами.

У ситуації коли йдеться про

підприємців на загальній системі оподаткування, схоже, що права на витрати не буде навіть у тому разі, коли товари було і поставлено, і оплачено в I кварталі 2011 року, а продано у II або в наступних кварталах 2011 року. Отже, від залишків товарів, придбаних у підприємців-єдиноподатників, краще позбавлятися якомога швидше.