05.09.2011

Чи можна використовувати в госпдіяльності «непідприємницький» поточний рахунок для розрахунків з постачальниками

Відповідь на запитання

Чи можна використовувати в госпдіяльності «непідприємницький» поточний рахунок для розрахунків з постачальниками

 

ЗАПИТАННЯ. Чи має право єдиноподатник розрахуватися за придбану продукцію коштами з рахунка, відкритого на нього як на звичайну фізичну особу?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні, не має.

Інструкція № 492

розмежовує рахунки, відкриті суб'єктами господарювання (у тому числі підприємцями) для провадження госпдіяльності, і рахунки, відкриті ними як громадянами — фізичними особами для особистих потреб.

При цьому

пунктом 7.8 Інструкції № 492 передбачено, що за поточними рахунками звичайних фізичних осіб здійснюються всі види розрахунково-касових операцій, не пов'язані з веденням підприємницької діяльності. А в пункті 7.7 Інструкції № 492 установлено пряму заборону на використання в підприємницькій діяльності поточних рахунків, відкритих грромадянами — фізичними особами. Про це, до речі, попереджає й банк, відкриваючи рахунок фізичній особі (у договорі на відкриття рахунка є пункт про заборону використовувати рахунок фізичної особи в підприємницьких цілях).

Таким чином, підприємці-єдиноподатники при здійсненні безготівкових розрахунків

мають право використовувати лише кошти зі свого підприємницького рахунка. Якщо на рахунку грошей немає, можна спочатку поповнити його (наприклад, внести гроші готівкою або перерахувати їх з поточного рахунка, відкритого на підприємця як на звичайну фізичну особа), і тільки потім розрахуватися з постачальником.

Документ консультації

Інструкція № 492

— Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.