19.09.2011

Сміливо у власне діло. Іграшковий бізнес на спицях

Стаття

Іграшковий бізнес на спицях

 

Якщо улюблене хобі рано чи пізно перетворюється на справу, що приносить стабільний дохід, то таку людину відразу ж зараховують до тієї рідкісної категорії людей, які іменуються щасливчиками. Харків’янка Ольга Моргунова — одна з них. У дитинстві успішно засвоївши виворітні та лицьові петлі, Ольга навіть не здогадувалася, що через роки з не меншим успіхом навчиться перетворювати їх на грошові знаки, створюючи на продаж авторські іграшки хенд-мейд. А все почалося з того, що одного дня дівчині надійшло перше замовлення з далекого Новосибірська — щоправда, тоді брати гроші з замовника за виконану роботу Ольга не стала. Але коли замовлення посипалися на майстриню, як з рогу достатку, Ольга зрозуміла, що створення в’язаних іграшок може виявитися досить рентабельним бізнесом. Адже все, на що їй довелося витратитися перед стартом, — це спиці, пряжа та синтепон, а от ручна праця в собівартості пухнастих іграшок становить чи не основну частину.

 

Ольго, коли Ви зрозуміли, що можна не лише в’язати для себе, а ще й заробляти на цьому гроші?

 

Зовсім нещодавно я переконалася, що в нашому житті не буває випадковостей. Не так давно в Інтернеті я побачила в’язані руками іграшки і буквально «захворіла» ними. Спочатку в’язала за описами, знайденими у просторах Інтернету, потім захотілося створити щось своє. Із цього все й почалося — побачивши у мене вдома іграшки, друзі та знайомі просили зробити ексклюзивний дарунок своїм друзям. Так, само собою хобі перетворилося на джерело додаткового прибутку. Натхненна успіхом, я стала розміщувати фотографії іграшок в Інтернеті, і поступово, мало-помалу мені стали надходити замовлення й від сторонніх людей. Але навіть тоді говорити про те, що створення іграшок може стати серйозним бізнесом я не могла. Адже кожного разу, замислюючи той чи інший образ, ніколи не можна бути впевненою, що вийде саме він. До речі, саме тому створення іграшок не можна поставити на потік. І я ставлюся до цього філософськи — краще менше, та краще. Адже в цій справі важливий і той факт, що створювати іграшку обов’язково потрібно в хорошому настрої, бо потім вона нестиме в собі певний «енергетичний заряд», і це не порожні слова. Можливо, у великому бізнесі такий підхід і не прийнятний, але у справі, якою займаюся я, фінансовий успіх залежить саме від настрою.

 

Хто ваші основні замовники?

 

В’язані іграшки хенд-мейд, як правило, замовляють не просто так, а на подарунок конкретній людині з якоїсь конкретної нагоди, а от спонтанні покупки трапляються не так уже й часто. Можливо, це прозвучить для багатьох людей досить дивно, але в основному іграшки «хенд-мейд» замовляють на подарунок для дорослих людей, і набагато рідше — для дітей. При цьому більшість замовлень припадають на свята, особливо новорічні. Тому мої постійні клієнти прагнуть зробити замовлення завчасно. І хай працювати «на замовлення» набагато складніше, але водночас така робота для мене набагато цікавіша. Хоча на виконання таких замовлень потрібно більше часу, ніж на виготовлення вже розробленої іграшки.

 

Ольго, а наскільки рентабельним є створення іграшок хенд-мейд?

 

Нескладна у виготовленні іграшка коштує в мене, як мінімум, 75 грн., при цьому в магазині її вартість збільшується вже у два рази. Але є іграшки і за 300 грн. Хочу зазначити, що ціна іграшки залежить від кількох чинників. Якщо це індивідуальне замовлення — то ціна одна, якщо ж купують уже створену іграшку — то інша. Також має значення розмір іграшки, технологія та строки виготовлення. Щодо пряжі, то тут усе залежить від розміру іграшки. У середньому на виріб довжиною 15 см потрібно близько 50 г пряжі. У будь-якому разі спочатку матеріальні витрати невеликі, основне — це трудомісткість і копіткість у виготовленні. Наприклад, зв’язати іграшку можна і за день, а от для того щоб зібрати деталі до купи і оформити, як належно, інколи потрібно і два дні.

 

Крім Інтернету, як Ви себе рекламуєте?

 

Аби про Вас дізналося якомога більше людей, необхідно про себе заявити. Саме тому я беру участь у різноманітних виставках, у тому числі — міжнародних, а також є спонсором призових дарунків у конкурсах, що проводяться на сайті новин «057ua» в обмін на розміщення моєї реклами на цьому сайті.