06.08.2012

Слово державним органам. Помилково перераховані кошти від неплатників єдиного податку та населення — не дохід єдиноподатника групи 2

Стаття

Помилково перераховані кошти від неплатників єдиного податку та населення — не дохід єдиноподатника групи 2

 

ЗАПИТАННЯ. Чи включається до доходу ФОП — платника ЄП другої групи сума коштів, помилково перерахована на його розрахунковий рахунок від СГ — неплатника ЄП, і чи може він продовжувати застосовувати спрощену систему оподаткування?

ВІДПОВІДЬ. Згідно з п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ до платників єдиного податку другої групи належать, зокрема, фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень.

Доходом фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ (п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ).

До складу доходу, визначеного п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема, суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

До доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи, установлюється ставка єдиного податку в розмірі 15 відсотків (п.п. 2 п. 293.4 ст. 293 ПКУ).

Свідоцтво платника податку анулюється органом державної податкової служби у випадках, визначених п. 299.15 ст. 299 ПКУ, якими не передбачено його анулювання при отриманні коштів від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку.

Отже, до складу доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку не включається сума коштів, помилково перерахована на його розрахунковий рахунок, яка була повернута у зв’язку з поверненням товару, розірванням договору або за листом-заявою про повернення коштів у звітному кварталі. При цьому така фізична особа — підприємець — платник єдиного податку може продовжувати перебувати у другій групі.

У разі неповернення помилково перерахованих коштів у звітному кварталі ця сума включається до граничного обсягу доходу та оподатковується за ставкою 15 відсотків єдиного податку.

Роз’яснення з ЄБПЗ

 

Коментар редакції

Як бачимо, у розділі 230.04 ЄБПЗ податківці дійшли лояльного висновку: до складу доходу фізичної особи — єдиноподатника не включається сума коштів, помилково перерахована на його банківський рахунок, яка була повернена у зв’язку з поверненням товару, розірванням договору або за листом-заявою про повернення коштів у звітному кварталі. При цьому такий єдиноподатник може продовжувати працювати у другій групі.

Тобто якщо єдиноподатник помилково надав послуги неплатнику єдиного податку або населенню, то повернути гроші він може, наприклад, за листом-заявою, в якому зазначити причиною повернення: «помилково перераховані грошові кошти».

Інакше єдиноподатнику доведеться перейти на загальну систему та сплатити з цього доходу єдиний податок за ставкою 15 відсотків (підпункт 4 пункту 293.4 ПКУ).

На нашу думку, у цій консультації все ж таки є одне «але». Податківці стверджують, що такі помилково перераховані кошти мають бути повернені у звітному кварталі. А якщо підприємець отримав помилкову оплату в останній день звітного кварталу? Не виключено, що він може просто не встигнути повернути цю суму того ж дня. На допомогу підприємцям приходить підпункт 5 пункту 292.11 ПКУ, в якому немає умови про повернення таких сум саме в межах звітного кварталу.