20.08.2012

Поштова скринька. Право на допомогу по вагітності та пологах у єдиноподатника зі ставкою ЄСВ 34,7 %

Відповідь на запитання

Право на допомогу по вагітності та пологах у єдиноподатника зі ставкою ЄСВ 34,7 %

 

ЗАПИТАННЯ. Чи має право жінка — підприємець на єдиному податку отримати з Фонду «тимчасової непрацездатності» допомогу по вагітності та пологах, якщо вона сплачує ЄСВ за себе за ставкою 34,7 %?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні. У 2012 році підприємець-єдиноподатник може отримувати за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності» лікарняні та декретні виплати (допомогу по вагітності та пологах), тільки якщо ЄСВ сплачується за однією з підвищених добровільних ставок: 36,6 % або 38,11 %. Перша забезпечить, крім обов’язкового страхування, тільки отримання допомоги з Фонду «тимчасової непрацездатності», а друга — ще і соцстрахування у Фонді «нещасного випадку». Правила і строки сплати ЄСВ за добровільною ставкою такі, як і за обов’язковою ставкою 34,7 %.

При цьому відповідно до розділу V Інструкції № 21-5 жінці-підприємцю потрібно укласти договір добровільної участі на рік, протягом якого і сплачувати добровільні внески. Водночас право на декретні виплати у неї виникне вже з моменту укладення договору, їх розмір розраховуватиметься виходячи з календарних днів декретної відпустки (у загальному випадку — 126) і середньої мінзарплати за 6 місяців, що передують декретній відпустці, і становитиме приблизно 4500,00 грн. (детальніше див. «ВД», 2012, № 12, с. 25).

Якщо жінка-підприємець сплачує ЄСВ за себе за ставкою 34,7 %, то отримати декретні виплати за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності» вона не зможе (суми єдиного податку, як це було до набуття чинності ПКУ, до Фонду не надходять).

У цьому випадку жінка повинна до початку декретної відпустки, строк якої визначається за листком непрацездатності, укласти договір або звернутися до органу праці та соцзахисту, щоб отримати допомогу з бюджету як незастрахована особа. Її розмір у такому разі становитиме 25 % розміру прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатних осіб, з розрахунку на місяць (сумарно близько 1200,00 грн.).


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.