20.08.2012

Поштова скринька. Щодо сплати ЄСВ за період декретної відпустки

Відповідь на запитання

Щодо сплати ЄСВ за період декретної відпустки

 

ЗАПИТАННЯ. Жінка — підприємець на єдиному податку групи 3 (без найманих працівників) збирається в декретну відпустку. Чи повинна вона сплачувати в цей період ЄСВ?

 

ВІДПОВІДЬ. Так, повинна. Правила сплати підприємцями на єдиному податку ЄСВ за себе встановлено Законом № 2464 та Інструкцією № 21-5.

Згідно з підпунктом 4.6.2 Інструкції № 21-5 вони сплачують ЄСВ у вигляді авансового платежу до 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується. Не пізніше 20 січня наступного за звітним року здійснюється остаточний розрахунок з ЄСВ довідка 1. При цьому підприємцям, які безпомилково сплачували ЄСВ протягом року, нічого перераховувати або подавати будь-яку звітність у зв’язку з цим не доведеться.

Згідно з пунктом 3.4 і підпунктом 4.6.1 Інструкції № 21-5 щомісячна сума ЄСВ має бути не менше мінімального страхового внеску (мінімальної заробітної плати за відповідний місяць, помноженої на ставку 34,7 %). Тобто ця сума щомісячно розраховується та сплачується незалежно від того, яким був дохід у підприємця. При цьому ані в Законі № 2464, ані в Інструкції № 21-5 немає застережень, що в певні періоди діяльності підприємці можуть не сплачувати ЄСВ, у тому числі, перебуваючи у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Крім того, у підпункті 4.2.4 Інструкції № 21-5 зазначено, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Отже, у період декретної відпустки (у зв’язку з вагітністю та пологами, а також для догляду за дитиною до трьох років) єдиноподатник повинен сплачувати ЄСВ незалежно від того, ведеться діяльність чи її зупинено.


Документи консультації

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 На сьогодні Верховною Радою України ухвалено Закон (відомий раніше як законопроект № 9779, яким передбачено щоквартальну сплату ЄСВ підприємцями-єдиноподатниками, але поки що цей документ Президентом не підписано.