02.07.2012

Новий Закон про куріння: курцям «закручують гайки»

Стаття

Новий Закон про куріння: курцям «закручують гайки»

 

Нещодавно у «ВД», 2012, № 10, с. 30, розглядалося питання щодо організації місця для куріння/некуріння для того, щоб уникнути значних штрафних санкцій з боку перевіряючих. І ось у законодавстві про куріння настають чергові зміни. Річ у тім, що у зв'язку з набуттям чинності Законом № 4844 в Україні буде запроваджено повну заборону на куріння в закладах ресторанного господарства та приміщеннях об'єктів культурного призначення, у тому числі й на куріння електронних сигарет і кальянів. Крім того, штрафи у сфері обмеження куріння застосовуватимуться по-новому. Ураховуючи той факт, що підприємцям доведеться замислитися над цією проблемою заздалегідь, до набуття чинності цим Законом, розглянемо детальніше всі нововведення в наведеній статті.

Катерина ВОЛОДИМИРСЬКА, консультант газети «Власне Діло», Ксенія ГОРБАЧОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Обмеження місць для куріння

13 червня 2012 року Президент підписав Закон № 4844, яким, у свою чергу, вносяться зміни до законів № 481/95 і № 2899.

До набуття чинності Законом № 4844 перелік місць, де забороняється або обмежується куріння тютюнових виробів, наведено у статті 152 Закону № 481/95. Після набуття чинності Законом № 4844 обмеження вживання тютюнових виробів і відповідальність за їх порушення встановлюються Законом № 2899.

Наведемо оновлений перелік місць, де буде заборонено куріння тютюнових виробів (стаття 13 Закону № 2899):

 


Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів:

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров'я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) на дитячих майданчиках;

5) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

6) у під'їздах житлових будинків;

7) у підземних переходах;

8) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;

9) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

10) у приміщеннях об'єктів культурного призначення;

11) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

12) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:

1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

2) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

3) у приміщеннях гуртожитків;

4) в аеропортах та на вокзалах.


 

У зв'язку зі змінами до Закону № 2899 повністю заборонили (тобто без можливості виділити спецмісце для куріння) куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у тому числі у приміщеннях закладів ресторанного господарства і приміщеннях об'єктів культурного призначення. Відкриті (літні) майданчики закладів ресторанного господарства залишилися за межами цієї заборони, оскільки обмеження стосується лише приміщень.

По-новому сформульовано заборону на куріння на спортивних майданчиках. Тепер буде заборонено курити у приміщеннях і на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також в установах фізичної культури та спорту. Ця заборона набуде чинності раніше всіх — з 17.06.2012 р. (детальніше про строки набуття чинності Законом № 4844 див. на с. 18).

У приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, у приміщеннях готелів та аналогічних місцях розміщення громадян, як і раніше, дозволено курити тютюнові вироби лише у спеціально відведених місцях.

Якщо говорити про ті приміщення, в яких дозволяється курити лише у спеціально відведених місцях (тобто приміщеннях, зазначених у частині 3 статті 13 Закону № 2899), то тут також є нюанси. Так, власник або орендарі відповідних приміщень зобов'язані будуть відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10 % загальної площі відповідної будівлі або приміщення. Такі приміщення мають бути обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму. Крім того, у них потрібно розмістити наочну інформацію, передбачену частиною 5 статті 13 Закону № 2899, тобто має бути розміщена табличка з текстом «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!» і відповідним графічним знаком (детальніше про вимоги щодо графічного знака див. у «ВД», 2012, № 10, с. 30).

Інакше кажучи, якщо чинне на сьогодні законодавство допускає, що власник або орендар тієї чи іншої будівлі або приміщення може встановити заборону на куріння в ньому в цілому та не виділяти спеціальні місця для куріння взагалі, то після набуття чинності змінами, що обговорюються нами, такий обов'язок виникне.

Як і раніше, у місцях і закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».

І ще раз звертаємо увагу. З набуттям чинності Законом № 4844 буде заборонено куріння не лише тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів.

 

Новий порядок застосування штрафів

Тепер поговоримо про відповідальність, яку передбачає Закон № 4844.

Відповідно до внесених змін податківців буде усунено (через 6 місяців) від застосування штрафів за порушення у сфері обмеження куріння. Так, із Закону № 481/95 виключають: обмеження щодо куріння, обов'язки суб'єктів господарювання в цій сфері, штрафи за «необладнання місць для куріння та нерозміщення наочної інформації про заборону/шкоду куріння» (3400 грн.). Застосування податківцями цих штрафів (з оподаткуванням ніяк не пов'язаних) стало досить поширеним явищем, про що свідчить величезна кількість судових розглядів з цього приводу.

Однак зауважимо, що штрафи за порушення у сфері обмеження куріння, як і раніше, міститимуться в Законі № 2899, проте їх буде інакше сформульовано, а повноваженнями щодо їх застосування буде наділено лише спецоргани виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів, стандартизації, метрології, підтвердження відповідності.

Так, санкції в розмірі від 1 тис. грн. до 10 тис. грн. застосовуватимуться за:

— невідведення спеціальних місць для куріння;

— необладнання їх витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму;

— нерозміщення інформації в місцях для куріння, передбаченої частиною 5 статті 13 Закону № 2899, тобто таблички з текстом «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!» і відповідним графічним знаком.

З урахуванням судової практики з цього питання зауважимо таке:

— виявлення будь-якого з цих порушень може призвести до накладання санкції (не обов'язково, щоб під час перевірки були виявлені одночасно всі зазначені вище порушення);

— якщо під час перевірки буде виявлено декілька із зазначених вище порушень, то розмір штрафу не може бути більше максимального (не більше 10 тис. грн.) незалежно від кількості виявлених порушень.

Також зазначимо, що при новому формулюванні гостріше постане питання про відповідальність за невідведення спецмісць для куріння (там, де куріння заборонено із застереженням про право курити у спеціально відведеному місці). На сьогодні суди переважно вважають, що відведення спецмісць для куріння — це добровільна справа і керівник має право встановити заборону на куріння на території всього підприємства (детальніше про це див. «ВД», 2012, № 10, с. 30, і замітку на с. 3). На це звертало увагу і МОЗ. Такий підхід у принципі є логічним, оскільки не завжди є технічна можливість відвести та обладнати місця для куріння. Плюс зараз встановлено відповідальність за необладнання місць (див. вище), а не за невідведення.

Однак зустрічаються рішення, у яких суд накладає штрафи саме за невідведення спецмісць для куріння. І, найімовірніше, надалі саме цього підходу будуть дотримуватися суди.

Також у зв'язку із запровадженням заборони на куріння у приміщеннях ресторанного господарства накладатимуться штрафи від 1 тис. грн. до 10 тис. грн. за розміщення попільничок або за куріння у приміщеннях.

Зверніть увагу: усі згадані вище штрафи від 1 тис. грн. до 10 тис. грн. накладаються на заклади ресторанного господарства, а не на відвідувача, який курить. Нелегальним курцям може загрожувати штраф у розмірі від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 грн.), що накладається органами внутрішніх справ.

 

Коли Закон № 4844 набуває чинності

Підприємці ще мають час підготуватися до нових змін, оскільки Закон № 4844 набуде чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування (тобто з 17.12.2012 р.), крім норми про заборону куріння у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд і закладів фізичної культури та спорту, яка набула чинності 17.06.2012 р. Отже, заборона на куріння у приміщеннях і на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд і закладів фізичної культури та спорту вже діє.


Документи консультації

Закон № 4844 — Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» від 24.05.2012 р. № 4844-VI.

Закон № 481/95 — Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Закон № 2899 — Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» від 22.09.2005 р. № 2899-IV.