02.07.2012

Слово державним органам. Чи може єдиноподатник здавати в оренду нерухомість як фізична особа, якщо такий вид діяльності не зазначений у його свідоцтві єдиноподатника

Стаття

Чи може єдиноподатник здавати в оренду нерухомість як фізична особа, якщо такий вид діяльності не зазначений у його свідоцтві єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може ФОП бути платником ЄП, якщо надає нерухоме майно в оренду як ФО і такий вид діяльності не зазначено у свідоцтві платника ЄП?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст.14 <…> ПКУ дохід з джерелом його походження з України — це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі дохід від надання в оренду (користування) майна, розташованого на території України.

Узагальнюючою податковою консультацією щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду, затвердженою наказом № 136, визначено, що фізична особа — підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування, за умови надання в оренду однієї частини власного нерухомого майна як фізична особа, а іншої — як фізична особа — підприємець.

Таким чином, нормами чинного законодавства не передбачено обмежень щодо надання в оренду власного нерухомого майна фізичними особами, які зареєстровані суб’єктами підприємницької діяльності, за умови, що вид діяльності «надання в оренду нерухомого майна» не здійснюється в межах підприємницької діяльності платника єдиного податку.

Оподаткування доходу фізичної особи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) здійснюється відповідно до п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

 

коментар редакції

 

У цьому випадку ми згодні з думкою податкових органів, викладеною в консультації із ЄБПЗ, що коментується. Про що тут ідеться.

У підприємця-єдиноподатника у свідоцтві не зазначений такий вид діяльності, як «надання в оренду нерухомості». А в його власності як фізичної особи — громадянина є нерухомість. Цю нерухомість як громадянин він має право здавати в оренду, не боячись втратити статус єдиноподатника. Податківці з цим не сперечаються.

Хочемо звернути вашу увагу, що у свідоцтві єдиноподатника запис про такий вид діяльності, як «надання в оренду нерухомості», є небажаним навіть за умови, що підприємець здає нерухомість як фізична особа — громадянин.

Таким чином, у зворотній ситуації, коли в єдиноподатника такий вид діяльності, як оренда нерухомості, у свідоцтві вказано, у нього можуть виникнути проблеми, оскільки в цьому випадку податківці можуть розцінити таку оренду як підприємницьку діяльність (див. «ВД», 2012, № 5, с. 5).

І якщо такий запис у свідоцтві все ж таки є (хоча такий вид діяльності підприємець не провадить), краще його виключити до моменту надання нерухомості в оренду як фізичною особою — громадянином. Це допоможе не порушувати норми наказу № 136*, відповідно до якого підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування, за умови надання в оренду однієї частини власного нерухомого майна ним як фізичною особою, а іншої — як фізичною особою — підприємцем.

* Наказ ДПСУ «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, що провадять діяльність з надання нерухомості в оренду» від 20.02.2012 р. № 136.

Причому в наказі № 136 ідеться про те, що все нерухоме майно підприємець має здавати в оренду за одним з варіантів:

— або як загальносистемник;

— або як єдиноподатник (з дотриманням обмежень за площею);

— або як громадянин.

При цьому громадянин може здати нерухомість в оренду, навіть маючи свідоцтво єдиноподатника, у якому не зазначено такий вид діяльності, як «надання в оренду нерухомості».